BiH Izdvojeno Udarno Video Vijesti

VIDEO/ Vođa vehabija u Gornjoj Maoči o terorističkom napadu u Sarajevu

Nusret Imamović koji se smatra neformalnim vođom vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči, komentarisao je teroristički napad na Ambasadu SAD-a u Sarajevu.

Ovo potvrđuju video snimci agencije Sensservis koji su sinoć postavljeni na YouTube, a na kojima se može vidjeti i čuti kako Imamović govori o nasilju, te da islam kao vjera zabranjuje takav čin.

Imamović govori o tome kako “oni ne pozivaju na takav čin i ne pozivaju ljude da čine nasilje“.

Ovaj postupak je neispravan. Mi ga ne podržavamo. Mi ne pozivamo ljude da se tako ponašaju, ne podučavamo ih da idu tim putem. Smatram da se za ovaj postupak ne može naći opravdanje, ni pred nama ljudima, a ne može se naći ni opravdanje pred Alahom Subhane Ve Teala“, rekao je Imamović.

On dodaje i to da “besciljno krvoproliće nije propisano vjerom. Vjerom je propisan džihad, a to je borba na Alahovom putu, borba za uzdizanje Alahove vjere“.

Taj džihad mora biti biti javna i obznanjena borba od poznate legalne strane poznatom neprijatelju sa poznatim ciljevima i uslovima“, govori Imamović te dodaje da “Poslanik s.a.v.s. nikada nije organizovao niti vodio bilo kakav tajni džihad“.

Nusret Imamović je inače jedan od stanovnika Gornje Maoče koji su bili uhapšeni u akciji pod nazivom Svjetlost u februaru prošle godine. On i još sedam osoba su bili osumnjičeni za organizovani kriminal, ugrožavanje teritorijalne cjelovitosti BiH, napad na ustavni poredak BiH, izazvanje rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija. Međutim, protiv ovih osoba nikada nije podignuta optužnica.

Nezavisne.com/Informer.ba