Svijet Udarno Vijesti

VIDEO/ Zatvorski snimak JulijeTimošenko izazvao političku oluju u Ukrajini

Objavljivanje video snimka zatvorene ukrajinske opozicione liderke Julije Timošenko, na kojem ona protestuje iz kreveta zbog prisustva kamere, izazvalo je političku oluju u Ukrajini.

Snimak koji je postavljen na “You Tube” munjevito se proširio društvenim mrežama nakon što ga je emitovala jedna ukrajinska televizija. Na njemu se vidi kako Timošenkova, dok leži u krevetu, ljutito maše rukama prema muškarcu iz sastava zatvorskog ljekarskog tima.

Sergij Vlasenko, član tima odbrane bivše premijerke, osudio je snimanje kao djelo “životinja”. “Razlika između ljudi i životinja je u moralnosti”, rekao je Vlasenko novinarima ispred kijevskog zatvora Lukjanivska.

Simak je emitovan kako bi se pokazalo da je Timošenko dobro tretirana zatvoru i da njena ćelija podsjeća na sobu nekog dobrog hotela.

Timošenko je u oktobru osuđena na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe položaja, a ovaj proces narušio je odnose Ukrajine sa zapadom, koji smatra da je suđenje bilo politički motivisano.

Članovi njene porodice i advokatskog tima tvrde da se uslovi u zatvoru pogoršavaju i da Timošenko ima problema sa kožom i ozbiljnim bolovima u leđima, zbog čega joj je potrebno liječenje i fizioterapija.

Na snimku se vidi da zatvorski čuvari pomažu kamermanu i da na vratima rukama drže podignutu špijunku, kako bi mogla da se snimi unutrašnjost. Timošenko (51) je jasno izrazila protest zbog snimanja, ali njene riječi se ne čuju.

Srna/Informer.ba