BiH Udarno Video Vijesti

VIDEO/ Zbog sukoba navijača otkazana prijateljska utakmica Željezničara i Hajduka

Prijateljska utakmica između FK Željezničar i HNK Hajduk iz Splita otkazana je nakon navijačkih nereda na i oko stadiona Grbavica.
Navijači Torcide  su sat vremena prije utakmice sa Željezničarom upali na južnu tribinu stadiona na Grbavici i krenuli uništavati postavljenu koreografiju domaćih navijača, a onda se u sukobili s nekoliko njih koji su se našli na licu mjesta. Policija je okupirala stadion, čuli su se pucnjevi iz vatrenog oružja.

U neredima ne učestvuju navijači Hajduka iz Splita. Naime, policija je na ulazu u grad zaustavila tri autobusima s torcidašima iz Hrvatske i ne daju im da uđu u Sarajevo. Na tribinu domaćih provalili su huligani iz Širokog Brijega, Kiseljaka i drugih mjesta u Hercegovini… Oko 150 navijača Hajduka stiglo je s četiri autobusa iz Kiseljaka. Torcida iz Splita je još uvijek bila na putu prema stadionu u vrijeme početka sukobi.

U okolici stadiona došlo je do opće tučnjave navijača, a mediji javljaju kako je došlo i do upotrebe vatrenog oružja. Na ulicama oko stadiona gdje je policija domaćim navijačima blokirala put prema stadionu polupan je veći broj osobnih automobila.

Nakon dužeg sukoba u kojem su letjele staklene boce, baklje i kamenje, policija je uspjela razdvojiti suprotstavljane grupe. Policija je drugoj skupini navijača Želje blokirala put do stadiona.

Navijači Želje, popularni “Manijaci”, provalili su na tribine, a na teren su izašle i oklopne policijske snage. Zapaljen je autobus Hajdukovih navijača.

Upitno je odigravanje utakmice jer policija ne dopušta prilaz tribinama. Službene stranice Hajduka javljaju kako će utakmica kasniti.

Dio navijača Hajduka je i dalje blokiran kod zgrade Elektorprivrede, a tri autobusa i dva kombija su na parkingu kod istočne tribine.

ScSport.ba piše kako su Igrači Hajduka izašli na travnjak, ali od strane Torcide im je stigla poruka da se „ne vraćaju u Split, ako počnu utakmicu“.

Uprava Hajduka i dalje želi da se utakmica igra, ali igračima nakon prijetnji nije svejedno…

Navijača Torcide sasvim sigurno neće biti na stadionu, jer su autobusi u pratnji policije počeli napuštati Grbavicu.

Prema posljednjim informacijama ozlijeđeno je najmanje deset osoba, među kojima je i jedan policajac.

Policijskom intervencijom daljni sukobi su spriječeni i navijači su se povukli ali napravljena je značajnija materijalna šteta u okolnim četvrtima.

 

Informer.ba