Svijet Udarno Vijesti

VIDEO/ Zli sveštenici u Nigeriji organizuju lov na “djecu-vještice”

Sve više djece u delti rijeke Niger, u Nigeriji, biva ubijeno, osakaćeno ili mučeno zbog duboko ukorenjenog vjerovanja u dečije “vještičarenje”, upozorava humanitarna organizacija “Stepping Stones Nigeria”.

Sudbina ove djece je nevjerovatna u svojoj tragičnosti, navodi se na siteu organizacije “Stepping Stones“: ona bivaju napuštena, izolovana, diskriminisana, izopštena iz društva. Dešava se da ovu djecu, stavljenu na stub srama zbog navodnih “magijskih moći”, odvode u šumu gdje ih ubijaju, kupaju u kiselini, truju, žive sahranjuju ili stavljaju u lance i muče u crkvama kako bi od njih izvukli “priznanje”.

Dok “vještica” drhti u strahu za svoj život (scene iz potresnog dokumentarnog filma “Povratak afričkoj djeci-vješcima”, koji možete da pogledate ovde)

Humanitarni radnici naglašavaju ulogu pojedinih samozvanih kršćanskih svećenika u Nigeriji koji, uglavnom zbog materijalne koristi i lične promocije, proglašavaju djecu vješcima. U dokumentarnom filmu “Povratak afričkoj djeci vješcima”, emitovanom 2009. godine, a koji se sada može pogledati na YouTubeu, prikazan je jedan od tih svećenika u bijeloj odori koji otvoreno priznaje:

“Ubio sam do 100 ljudi koji su identifikovani kao vještice”. Duboko ukorijenjeno vjerovanje u dječije vještičarenje potiče od tvrdnje da se na nekoga mogu baciti čini preko hrane i pića. Prema tom opasnom praznovjerju, duša onog koji pojede začaranu hranu napušta tijelo kako bi otišla na skup “vještica” i “čarobnjaka”. Dotična osoba zadobija moć izazivanja raznih bolesti, poput side, malarije, hepatitisa, tifusa i tumora, ali se i na druge životne probleme gleda kao na djelo vještica. Djeca su posebno na meti lovaca na vještice jer se smatra da su dječije duše podložnije magiji i da zato ona kod njih brže djeluje.

Istraživanje koje su sproveli humanitarni radnici pokazalo je da je vjerovanje u dječije vještičarenje u Delti Nigera povezano sa gledanjem nigerijskih, tzv. “nolivudskih” filmova. Riječ je o široko dostupnim filmovina koje gleda ogromna većina stanovnika ove regije, a mnogi od tih filmova promovišu sujevjerje i lov na vještice.

 

Blic/Informer.ba