Politika Udarno Vijesti

Vijeće EU-a pozvalo političke lidere da odmah formiraju Vijeće ministara

Vijeće EU-a podržao je dijalog o reformi pravosuđa u BiH i “rekonfiguraciji” OHR-a, te pozvao lidere da odmah formiraju Vijeće ministara.

U zaključcima, koji su usvojeni kasno sinoć, šefovi diplomatija EU zatražili su hitno provođenje reformi koje će BiH približiti EU, kao i efikasan mehanizam za koordinaciju IPA projekata.

Vijeće EU-a pozvalo je političke lidere u BiH da oforme Vijeće ministara BiH kako bi pristupili reformama neophodnim za kvalitativni pomak prema EU, da budu “svjesni svoje odgovornosti” i da “razviju zajedničku viziju budućnosti zemlje”.

Ministri vanjskih poslova zemalja EU izrazili su ozbiljnu zabrinutost jer u BiH preovladava “kontinuirana politika ćorsokaka“, što, kako se navodi u zaključcima, spriječava normalno funkcionisanje države i provođenje reformi koje vode zemlju ka EU.

Vijeće ministara EU očekuje nastavak dijaloga sa međunarodnom zajednicom o “smanjenju o mogućem izmiještanju OHR-a, u odgovarajućoj formi“. Vijeće je, istovremeno, pozvao BiH da ispuni “najvažnije ciljeve i uslove neophodne za zatvaranje OHR-a”.

Ministri vanjskih poslova zemalja EU izrazili su podršku specijalnom predstavniku EU u BiH Peteru Sorenesenu, teritorijalnom integretitu i suverenitetu BiH.

 

Srna/Informer.ba