Izdvojeno Svijet Vijesti

Vijeće Evrope: Rezolucija o BiH usvojena nadmoćnom većinom

Parlamentarna skupština Vijeće Evrope usvojila je danas na zasjedanju u Strasborugu velikom većinom Rezoluciju o funkcioniranju demokratskih institucija u BiH.

Rezolucija i Izvještaj Vijeća Evrope su usvojeni nadmoćnom većinom glasova, sa samo tri glasa protiv, što je rezultat koji pokazuje jasno opredjeljenje Vijeća Evrope kada je u pitanju BiH“, izjavio je Feni član delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Saša Magazinović.

Magazinović je istaknuo da su odbijeni amandmani koji su imali za cilj suštinsku izmjenu Rezolucije.

Prije svega, odbijen je zajednički amandman SNSD-a, SDS-a i HDZ-a koji je išao za tim da u BiH ne treba sveobuhvatna izmjena ustava, nego samo rješavanje presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić-Finci“, kazao je on.

Naprotiv, Vijeće Evrope smatra da se presuda “Sejdić-Finci” i njena implementacija trebaju posmatrati isključivo kao prvi korak u sveobuhvatnoj reformi ustava.

Također, velikom većinom glasova je odbijen amandman SNSD-a, SDS-a i HDZ-a kojem je bila namjera da se kaže da se entitetsko glasanje ne zloupotrebljava“, kazao je Magazinović.

Međutim, Vijeće Evrope smatra da korištenje entitetskog glasanja, na način na koji se to koristi u BiH, predstavlja veoma značajnu prepreku za sve reformske procese, budući da se korištenjem enitetskog glasanja veoma često i bez ikakve mjere zaustavlja usvajanje ne samo zakona nego i drugih reformskih procesa.

U diskusiji su predstavnici i socijaldemokrata i narodnjaka veoma jasno kazali da se u BiH iz faze etnokratije treba preći u fazu demokratije te dati mnogo više prostora građanskom konceptu vlasti u odnosu na dosadašnju dominaciju etničkog koncepta“, kazao je Feni član Delegacije PSBiH Saša Magazinović.

 

Fena/Informer.ba