Svijet Vijesti

Vijeće Evrope zabrinuto zbog prisluškivanja telefona

Vijeće Evrope (VE) zabrinuto je zbog nedavno otkrivenih slučajeva prisluškivanja mobilnih telefona u Velikoj Britaniji, koje je provodio britanski tabloid News of the World,ističući da to predstavlja krivično djelo. ˝Prisluškivanje telefona je krivično djelo. U vremenu žestoke konkurencije u medijskom sektoru, novinari i urednici moraju da budu odgovorni, da jačaju samokontrolu i poštuju pravo građana na privatnost˝, saopćio je generalni tajnik VE Torbjorn Jagland.

Naglasio je da vlade treba odlučno da djeluju kako bi suzbile i spriječile kršenje ovog osnovnog prava, a da istovremeno štite i promoviraju slobodu izražavanja. ˝Kao čuvar Evropske konvencije o ljudskim pravima, koja obuhvata pravo na poštovanje privatnog i porodičnog života, doma i prepiske, naročito sam zabrinut zbog nedavnih tvrdnji o ozbiljnim kršenjima ovog prava˝, kazao je Jagland. On je, pored toga, istakao da će VE blisko sarađivati s vladama kako bi se ojačala Evropska konvencija o zaštiti podataka.

Britanska policija utvrdila je da je tabloid u dužem vremenskom roku prisluškivao mobilne telefone javnih ličnosti, žrtava otmica i terorističkih napada, filmskih i sportskih zvijezda, političara i članova kraljevske porodice kako bi pobjedio konkurenciju. Glavni urednik lista Andy Coulson je za to znao, odobrio prisluškivanje, a kasnije postao direktor za komunikacije britanskog premijera Davida Camerona, pa će o skandalu raspravljati i britanski parlament, iako je Coulson u januaru podnio ostavku i tada rekao da nije bio svjestan ozbiljnosti prisluškivanja.

 

TIP/Informer.ba