Izdvojeno Politika Vijesti

Vijeće ministara BiH/ Usvojen Nacrt zakona o budžetu za 2011. godinu

Novoformirano Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je na prvoj sjednici u Sarajevu prihvatilo Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2011. godinu, izjavili su nakon sjednice predsjedavajući Vijeća Vjekoslav Bevanda i ministar finansija i trezora Nikola Špirić.

Na servisiranje vanjskog duga odnose se 342 miliona maraka, rekao je predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda na konferenciji za novinare.

On je istakao da je Ministarstvo finansija i trezora zaduženo da Nacrt zakona dostavi Predsjedništvu BiH, koje bi trebalo da ga usvoji i proslijedi na potvrđivanje Parlamentarnoj skupštini.

Ovim smo stvorili uslove da, ukoliko Predsjedništvo BiH i Kolegijum Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine danas i sutra donesu očekivane zaključke, bude deblokirano sve ono što je do sada bilo blokirano, prije svega servisiranje vanjskog duga, a onda i funkcionisanje institucija, i da se stvori realan osnov za kreiranje budžeta za 2012. godinu” – naglasio je Bevanda.

On je zahvalio novimenovanom ministru finansija i trezora BiH Nikoli Špiriću i zaposlenima u tom ministarstvu na uloženom velikom trudu da do danas bude sve urađeno kako bi bio usvojen Nacrt zakona o budžetu institucija BiH za 2011. godinu.

Špirić je rekao da su ispoštovani zaključci Predsjedništva BiH i oba doma Parlamentarne skupštine BiH da budžet za 2011. godinu bude na nivou izvršenja za 2011. godinu.

Za finansiranje institucija BiH predloženim nacrtom budžeta predviđeno je 905 miliona KM.

Trebalo je samo da tehnički bude urađen posao, da Ministarstvo finansija i trezora izađe sa cifrom izvršenja i to je bilo dovoljno da danas deblokiramo proces koji je bio nepotrebno tako dugo blokiran” – pojasnio je Špirić i dodao da će institucije za reviziju utvrditi da li je i ko radio mimo propisa.

Prema riječima Špirića, različiti podaci o budžetu za 2011. godinu koji su se do sada pojavljivali stvar su različite računovodstvene tehnologije koja je primjenjivana.

Suviše je bilo politike koja je napravila zagušljivu atmosferu. Ne znam za šta je to sve služilo” – rekao je Špirić.

On je zahvalio ljudima iz Ministarstva finansija i trezora BiH koji su radili preko vikenda da bi nacrt zakona danas bio usvojen.

Prema njegovim riječima, usvajanjem Nacrta budžeta za 2011. godinu stvoreni su uslovi da institucije normalno rade, da ministarstva vrlo brzo dobiju instrukcije za konture budžeta za 2012. godinu.

Mislim da ćemo uspjeti da i ta posao brzo završimo” – naglasio je Špirić.

 

Srna/Informer.ba