Politika Udarno Vijesti

Vijeće ministara BiH/MMF: Hitno usvojiti Globalni fiskalni okvir i ovogodišnji budžet

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda istakao je potrebu hitnog usvajanja Globalnog fiskalnog okvira za period od 2012. do 2014. godine i budžeta BiH za 2012. godinu, izrazivši očekivanja da će ovaj posao biti završen do kraja prvog kvartala ove godine.

Razvoj ekonomije i EU integracije dva su prioriteta Vijeća ministara BiH koja će uvažavati budžet za 2012. godinu, ali on ipak mora podrazumijevati i određene mjere štednje, koje namjeravamo provesti u narednom periodu, naročito u dijelu koji se odnosi na zakup prostora za smještaj institucija BiH“, rekao je Bevanda u razgovoru sa rezidentnim predstavnikom Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ u BiH Milanom Cucom.

On je naglasio da su BiH potrebne međunarodne institucije kao partneri vlasti u stvaranju atmosfere za nove investicije i nova radna mjesta.

Cuc je izrazio zadovoljstvo hitnim usvajanjem budžeta BiH za 2011. godinu i najavljenim prioritetima novog saziva Vijeća ministara BiH.

On je rekao da je MMF spreman za novi aranžman sa BiH, ukoliko vlasti u BiH odluče da zatraže pomoć i pripreme jasnu ekonomsku strategiju s ciljevima politika i reformama koje će biti provedene.

 

Srna/Informer.ba