Politika Vijesti

Vijeće naroda RS: Klub Hrvata osporio Zakon o spomenicima oslobodilačkih ratova

lub Hrvata u Vijeću naroda Republike Srpske danas je pokrenuo mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o spomenicima i spomen obilježjima oslobodilačkih ratova.

Klub Hrvata smatra da se osporenim zakonom tretira samo jedan narod (srpski), a da je zanemaren identitet druga dva konstitutivna naroda, navodi se u saopštenju iz ovog kluba.

Narodna skupština RS 3. novembra usvojila je Zakon o spomenicima i spomen-obilježjima oslobodilačkih ratova, kojim se uređuje sistem zaštite, održavanja i izgradnje spomenika, spomen-obilježja i vojničkih grobalja oslobodilačkih ratova na teritoriji RS.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Petar Đokić rekao je da ovaj zakon ima za cilj trajno obilježavanje značajnih događaja oslobodilačkih ratova, čuvanje uspomena na istaknute ličnosti oslobodilačkih ratova, njegovanje kulturno-historijske tradicije i odavanje počasti poginulim pripadnicima srpske i crnogorske vojske u oslobodilačkim ratovima do 1918. godine, učesnicima antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu, kao i borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu RS.

 

Srna/Informer.ba