Svijet Vijesti

Vijeće sigurnosti UN-a bez dogovora o Siriji

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda nije se suglasilo u vezi sa saopćenjem što su ga predložile zemlje članice Evropske unije a kojim bi se osudilo nasilno gušenje antivladinih demonstracija u Siriji.

Prijedlogu Francuske, Velike Britanije, Njemačke i Portugala u srijedu navečer se na sjednici VSUN-a usprotivilo nekoliko članica ovog 15-članog tijela svjetske organizacije, a Rusija je insistirala na tome da događaji u Siriji ne predstavljaju opasnost po međunarodni mir.

“Prava opasnost po regionalnu sigurnost mogla bi nastati uslijed stranog miješanja u unutarnju situaciju u Siriji, uključujući pokušaje da se nametnu gotova rješenja ili stane na neku od strana”, rekao je ruski ambasador u UN-u Aleksandar Pankin.

Sirijski ambasador u UN-u Bashar Jafari istaknuo je da se vlada u Damasku protivi stranom miješanju u njezina unutarnja pitanja, prenio je BBC.

Kina i Indija su pozvale na politički dijalog i mirno razrješenje krize, ali nisu izričito osudile nasilje. S druge strane, SAD i EU su upozorile da će zatražiti dodatne sankcije za Damask ukoliko se ubrzo ne obrati pažnja na zahtjeve za provedbu reformi u Siriji.

U prijedlogu zemalja EU-a osuđuje se nasilje nad civilima u Siriji i podržava poziv glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona za provedbu “transparentne” neovisne istrage o pogibiji demonstranata.

Prema pojedinim izvještajima, od početka protesta u Siriji, prije skoro šest sedmica, ubijeno je više od 450 ljudi.

 

Fena/Informer.ba