Svijet Udarno Vijesti

Vijeće sigurnosti UN-a o Kosovu: Rusija i Kina u odbrani integriteta Srbije

Na sjednici Vijeća sigurnosti (VS) Ujedinjenih nacija o Kosovu, održanoj u utorak, predstavnici SAD-a, Velike Britanije, Francuske i Njemačke podržali su uklanjanje barikada na Kosovu, dok su Rusija i Kina stali u odbranu integriteta Srbije.

Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić je na sjednici zatražio od tog tijela UN-a da unilateralne akcije više ne budu dozvoljene, a stalne članice oštro osudile nasilje, ali i ostale podijeljene oko toga ko je za nasilje odgovoran, javio je Tanjug.

Predstavnik Njemačke Peter Wittig pozdravio je apel predsjednika Srbije Borisa Tadića političkim predstavnicima Srba na sjeveru Kosova da učine sve kako bi se prekinule blokade puteva.

“Pozdravljam jutrošnji poziv predsjednika Tadića ljudima na sjeveru Kosova da uklone barikade i da se uzdrže od nasilja. Eksplicitno podržavamo taj poziv predsjednika Tadića”, rekao je Wittig.

Predstavnica SAD-a u VS UN-a Rosemarie di Carlo rekla je da je nasilje na sjeveru Kosova izazvalo par ekstremista, dodavši da je njena zemlja i dalje optimist po pitanju rješavanja problema između Beograda i Prištine.

Ona je pozvala Vladu Srbije da sarađuje s KFOR-om i EULEX-om na uklanjanju barikada i hapšenju osumnjičenih za kriminal na sjeveru Kosova.

Američka ambasadoric je kazala da je Kosovo jedinstveno carinsko tržište i da zbog toga ima pravo kontrolirati svoje granice, optuživši srpske sigurnosne strukture da se i dalje nelegalno nalaze na sjeveru Kosova.

Britanski ambasador u VS UN-a Michael Tatham je najoštrije osudio, kako je rekao, napade na KFOR na Kosovu, uputivši zahtjev da se odmah uklone barikade.

On je apelirao da se obnovi dijalog između Beograda i Prištine, rekavši da Velika Britanija podržava evropske integracije Srbije.

Slične stavove su iznijeli i ambasadori Njemačke i Francuske, s tim što je predstavnik Pariza u UN-u kazao da su najveće žrtve blokada na sjeveru ljudi koji žive na tim prostorima.

Organizirane kriminalne grupe manipuliraju situacijom i one organiziraju nasilje, ocijenio je ambasador Francuske Gerard Araud.

Njemački ambasador je rekao da su nasilje organizirali Srbi koji demonstriraju, zatraživši da se na cijeloj teritoriji Kosova uspostavi puna sloboda kretanja.

On je kazao i da Beograd mora da provede dogovore koji su već postignuti i da je to jedan od uslova za dobijanje kandidature za članstvo u EU.

Ambasadori Rusije i Kine su, međutim, iznijeli dijametralno suprotne stavove od ambasadora zapadnih zemalja u vezi sa situacijom na Kosovu, ocijenivši da je Priština odgovorna za nasilje na sjeveru Kosova.

Ambasador Rusije Vitalij Čurkin je rekao da stav Moskve o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova ostaje nepromijenjen i dodao da su jednostrane akcije koje sprovodi Priština neprihvatljive.

Nasilje bi bilo izbjegnuto da KFOR nije pokušao nasilno da ukloni barikade, već da je utjecao na vlasti u Prištini da ne koriste silu, naglasio je ambasador Čurkin.

On je zatražio da se istraže svi incidenti gdje je KFOR upotrijebio silu na Kosovu i podsjetio na ubistvo jednog Srbina 9. novembra u Kosovskoj Mitrovici koje još nije razriješeno.

Napetost i dalje postoji zbog namjere Prištine da silom uspostavi kontrolu nad prostorima gdje žive Srbi, ukazao je ruski ambasador.

Ambasador Kine je naglasio da se mora poštovati integritet i teritorijalni suverenitet Srbije, založivši se za dijalog kao rješenje kosovske krize.

Predstavnici Kolumbije, Brazila, Južne Afrike i Bosne i Hercegovine su se također založili za dijalog između Beograda i Prištine kao jedino moguće rješenje.

Na sjednici je predstavljen redovni tromjesečni izvještaj generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona u kome je on izrazio zabrinutost zbog pogoršanja sigurnosne situacije na Kosovu, ističući da se broj nasilnih incidenata protiv srpskog stanovništva povećao nakon pokušaja kosovskih vlasti da uspostave kontrolu na graničnim prijelazima na sjeveru Kosova.

 

Fena/Informer.ba