BiH Vijesti

Više od 200 kajakaša i ekologa u zaštiti izvora Sane

Više od 200 ljudi, među kojima i kajakaši, ribari, lokalno stanovništvo i ekolozi protestvovali su danas na rijeci Sani protiv hidroelektrane ,,Medna” koja je već u izgradnji.

Izvođač radova je austrijsko-njemačka firma „Kelag“, a ekolozi tvrde da je Sana jedna od posljednjih rijeka u Evropi u kojoj živi mladica, važna vrsta ribe koja je globalno pred izumiranjem.

-Mi nećemo odustati od Sane i naše borbe protiv ‘Kelaga’, izjavila je Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu – organizacije koja se više od sedam godina zajedno sa još 22 organizacije okupljenih u Koaliciji za Sanu bori protiv izgradnje ove hidroelektrane.

-Tražimo od ministrice ekologije Srebrenke Golić da preispita odluke Ministarstva i zaustavi jedan od najgorih projekata u RS-u, naglasila je Crnković, saopćeno je iz banjalučkog Centra za životu sredinu.

Ljudi iz Bosne i Hercegovine, Njemačke, Austrije, Slovenije, Italije i Hrvatske su učestvovali na protestu, zajedno sa velikim brojem lokalnog stanovništa.

Povodom ovog protesta, iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a su ponovili da je Okružni sud u Banjoj Luci potvrdio valjanost ekološke dozvole za malu hidroelektranu “Medna” koju je izdalo to ministarstvo te da je tužba protiv rješenja o ekološkoj dozvoli odbijena kao neosnovana.

Navode i da svojim zaključkom bili obustavili sve postupke do okončanja sudskih procesa koji su se vodili protiv izgradnje male hidroelektrane “Medna”, a koji su svi okončani u korist investitora, čime su sva rješenja postala konačna i pravosnažna.

Da li Koalicija za Sanu smatra da Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, kao važan dio pravnog sistema, ne treba da postupa po pravosnažnim odlukama pravosudnih institucija, nego da vodi u bezvlašće, pitaju iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a.

 

Fena/Informer.ba