Crna hronika Izdvojeno Udarno Vijesti

Višegrad: U potjeri za vehabijom povrijeđena četiri policajca

Četvorica policajaca iz Višegrada povrijeđena su jutros u policijskoj potjeri za osobom koja je bježeći iz Sarajeva prošla kroz tri policijske zasjede u Federaciji BiH.

Portparolka CJB Istočno Sarajevo Danka Tešić precizirala je da su kolega iz Katnonog MUP-a jutros oko 5.40 sati prijavile da nepoznata osoba, koja upravlja kombijem zelene boje, bježi prema mjestu Hreša, dijelu koji je u nadležnosti tog centra.

Navodno je ta osoba počinila krivično djelo razbojništva.

Izvještač Srne javlja da je zeleni kombi u kome se nalazio bjegunac Ramadan Bahtiri, koji je navodno vehabija, udario u policijsko vozilo koje su višegradski policajci preprečili kao zasjedu na putu.

Prema nekim nezvaničnim informacijama koje policija nije mogla potvrditi radi se o osobi za koju se pretpostavlja da je pripadnik vehabijskog pokreta.

Nakon udara, kombi se kretao još 200 metara do višegradske ćuprije, a bjegunac je izašao iz auta i skočio u Drinu.

Bjegunac je izvučen iz rijeke i priveden u policijske prostorije. Akcija je izvedena u 5, 40 sati.

Portparol CJB Istočno Sarajevo Danka Tešić potvrdila je da su u ovoj potjeri povrijeđena četvorica višegradskih policajaca, među njima i komandir policije.

“Policija RS-a je organizirala zasjedu na nekoliko mjesta, ali nismo ga uspjeli zaustaviti. U okolini Višegrada je patrola popriječila bočno vozilo, ali u momentu kada su policajci izlazili iz vozila naletio je kombi i povrijedio tri policjaca”, rekla je Tešić.

Najvjerovatnije se radi o prelomima obe noge kod jednog policjaca, a kod drugog o prelomu jedne noge, dok je treći policajac zadobio lakše povrede. Svi su prebačeni u Klnički centar Foča.

Dežurni ljekar Doma zdravlja u Višegradu Slavica Lončarević rekla je da su povrijeđeni policajci prebačeni u bolnicu u Foči.

B. R. UHAPŠEN U VIŠEGRADU NIJE ODRANIJE POZNAT SARAJEVSKOJ POLICIJI

Nepoznati muškarac koji se nalazio za upravljačem motornog vozila jutros se nije zaustavio na kontrolnom punktu sarajevske policije, nakon čega je za njim nastavljena potjera, potvrdio je Feni glasnogovornik MUP-a Kantona Sarajevo Irfan Nefić.

Nefić, međutim, nije mogao precizirati šta je uzrok bijega spomenute osobe od policije u Sarajevu, navodeći da se radi o osobi koja nije odranije poznata policiji.

Kako Fena saznaje, u međuvremenu, u Višegradu je uhapšen je B. R. koji je pobjegao iz Sarajeva, a, prema nezvaničnim informacijama, radi se o Ramadanu Bahtiriju.

Naime, trojica policajaca povrijeđena su prilikom potjere za B. R, koji je bježeći iz Sarajeva u zelenom kombiju udario u policijsko vozilo u zasjedi kod višegradske ćuprije.

Navodno je B. R. počino krivično djelo razbojništva, a prije hapšenja prošao je nekoliko policijskih zasjeda.

U okolini Višegrada je patrola popriječila bočno vozilo, ali u momentu kada su policajci izlazili iz vozila B. R. naletio je kombijem i povrijedio tri policajca.

R.M. IZ MOSTARA, POZNAT PO KRAĐI VOZILA, OSOBA KOJU SU POKUŠALI ZAUSTAVITI VIŠEGRADSKI POLICAJCI

Bjegunac, koji je jutros kombi-vozilom nanio povrede trojici policajaca iz Višegrada, koji su pokušali da ga zaustave, jeste R.M., nastanjen u Mostaru. 

Naknadnim provjerama policija u Istočnom Sarajevu došla je do saznanja da je prethodnog dana spomenuto vozilo otuđeno na području Mostara te da je R.M. odranije policiji poznat po vršenju krivičnih djela krađe vozila.

Uhapšeni bjegunac, prema nezvaničnim informacijama, jeste Ramadan Mahtiri nalazi se u višegradskoj policijskoj stanici gdje je u toku saslušanje.

Trojica povrijeđenih policajaca iz Višegrada medicinski su zbrinuti u fočanskoj bolnici i van su životne opasnosti.

Povrijeđeni su komandir policije u Višegradu Zoran Ušćumlić, te policajci Slobodan Sarić i Denis Rašić.

Sarić je zadobio najteže povrede, i to glave i potkoljenice, ali je van životne opasnosti, potvrđeno je u univerzitetskoj bolnici Medicinskog fakulteta Foča.

Iz Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo potvrđeno je da je jutros oko 05.40 sati tom centru od MUP-a Kantona Sarajevo prijavljeno da nepoznata osoba, koja je najvjerovatnije počinila krivično djelo razbojništvo, putničkim vozilom „kombi WV“ zelene boje, bježi u pravcu mjesta Hreša.

“Na području općina Rogatica i Novo Goražde organizirana je potjera za navedenim vozilom i vozačem, koji se u tri navrata nije zaustavio na naredbu ovlaštenih službenih osoba. U međuvremenu, policijski službenici su u blizini višegradskog mosta organizirali zasjedu da bi zaustavili spomenuto vozilo. U trenutku kada su policajci izlazili iz službenih vozila, kombi koji se kretao velikom brzinom, udario je u službeno vozilo „fiat dukato“ prilikom čega su povrijeđena tri policijska službenika. Na licu mjesta vozač kombija je lišen slobode, te je utvrđeno da se radi o R.M., nastanjenom u Mostaru”, precizirala je portparolka CJB Istočno Sarajevo Danka Tešić.

U toku je vršenje uviđaja kome prisustvuje i dežurni tužilac.

Protiv uhapšenog R.M. bit će podnesen izvještaj zbog ugrožavanja sigurnosti službene osobe.

Srna/Fena/Informer.ba