Politika Udarno Vijesti

Višesatna rasprava u Parlamentu o budžetu FBiH za ovu godinu

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine razmatrao je nekoliko sati na vanrednoj sjednici u Sarajevu ovogodišnji budžet Federacije predložen iz Federalne vlade.
Rasprava je završena, a od primjedbi, dominirali su stavovi iz redova opozicije da budžet nije razvojni niti da odražava opredjeljenje za stratešku borbu Federacije BiH s ekonomskim nedaćama.

Poslanici su podnijeli brojne amandmane na tekst budžeta pa se Vlada, čiji članovi prisustvuju sjednici, odvojeno sastala da bi se odredila o njima.

Nije prihvatila nijedan amandman koji bi u nekoj budžetskoj stavci promijenio predložene iznose.

Jedino je predložila zaključak da nju Predstavnički dom zaduži da najmanje 10 posto predviđenih poticaja za poljoprivredu usmjeri u ovoj godini za održivi povratak u Republiku Srpsku.

Da je prihvatila neki od amandamana, oni bi prema pravilima automatski postali sastavni dio teksta budžeta, u protivnom, o svim amandmanima od kojih u međuvremenu ne odustanu eventualno njihovi predlagači, izjašnjavat će se svi poslanici prije glasanja o budžetu.

Takav razvoj događaja očekuje se u daljnjem toku sjednice.

Federalna vlada je predložila ovogodišnji entitetski budžet u iznosu od 1.923.744.269 KM, što je više za 11 posto na rashodovnoj strani nego lani prvenstveno zbog ovogodišnjih obaveza Federacije BiH za vraćanje dijela unutrašnjeg i vanjskog duga.

Razliku rashoda nad planiranim prihodima, u ovom slučaju od blizu 350 miliona, Vlada je predvidjela pokriti s 58,6 miliona kreditnog novca od Evropske komisije, zatim s 230 miliona primitaka od dugoročnih obveznica te sa 60 miliona primitaka od domaćeg zaduživanja (trezorski zapisi).

Fena/Informer.ba