Izdvojeno Politika Vijesti

Vjekoslav Bevanda: Dogovor ‘šestorke’ jača optimizam za ustavne promjene

Dogovor lidera šest vodećih stranaka u BiH jača optimizam za ustavne promjene, izjavio je kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

Dogovor o Vijeću ministara je prevažan i radi se o strankama koje imaju kapacitet da u Parlamentarnoj skupštini BiH mijenjaju ustav, a takođe, sve stranke se i slažu da to treba napraviti, jer je ovakvo stanje neodrživo“, rekao je Bevanda za “Večernji list”, izdanje za BiH.

On je istakao da želi da napravi uvid u stanje u svim resorima u Vijeću ministara BiH i da prema tome utvrdi plan rada, ističući da je prioritet “ulaženje u realno stanje, suočavanje sa ekonomskom situacijom koja je poteška“.

Moramo tačno detektovati gdje smo sa provođenjem zakona koji su bili blokirani, a odnose se na euroatlantske integracije“, rekao je Bevanda.

On smatra da OHR treba ukinuti, ali napominje da u BiH nema snage ni kapaciteta za rješavanje određenih procesa, zbog čega će, kako je ocijenio, OHR duže vrijeme ostati u BiH.

Prema njegovom mišljenju, trezorskim zapisima koje emituju entiteti uništavaju se aranžmani sa Međunarodnim monetarnim fondom, Svjetskom bankom, a posebno grant sredstava Evropske komisije.

 

Srna/Informer.ba