Izdvojeno Politika Vijesti

Vjekoslav Bevanda: Ekonomija ispred političkih razmirica

Mandatar za sastav Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda neposredno nakon što je predložen za ovu dužnost pojasnio je šta će biti njegov prioritet ukoliko bude državni premijer.

Prvo, osjećam veliko zadovoljstvo što je juče došlo do političkog dogovora i to je najvažnije.

Ukoliko ovo prođe svoju normalnu proceduru, ono što se bez odlaganja mora uradit to je realno sagledati ekonomsko stanje, suočit se s njim i normalno ono što mi je obveza da pokušam uspostaviti koordinirajuću funkciju, prije svega u Vijeću ministara, a nadam se da smo svi dogovorno odgovorni, da tu neće bit nikakavih problema.

A onda i sasvim normalno, koordinacija između države i entiteta, jer jednostavno treba uspostaviti i realno stanje i postići punu fiskalnu održivost. Znači nastavak započetog puta i njegovo intenziviranje i ubrzanje na putu ka euroatlanskim integracijama.

Tu podrazumijevam i hitno donošenje zakona i približavanje svijetu jer ni država, ni građani, ni narodi jednostavno ne zaslužuju više da budemo na repu svih dešavanja‘, rekao je Bevanda za RSE.

Konstituisanje Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda očekuje nakon sigurnosne provjere njega kao predloženog mandatara.

Bevanda je rekao da će se u svom radu pokušati bazirati da ekonomiju stavi ispred političkih razmirica.

Ja vam iskreno kažem da ću dati sve od sebe da dam svoj doprinos, znači nije sve samo na Vijeću ministara i mandataru, sve ću dati da koordinacija bude prioritet i jednostavno da pokušam da taj kohezioni faktor, koliko je to moguće, primijenimo, konzumiramo, prezentiramo, a mislim da se vrijedi pomučiti da bi se došlo do uspjeha.

Ja ću se u svom radu pokušati bazirati na to, a i predstavnici stranaka, da ekonomiju i sve ostalo stavimo ispred sitnih političkih razmirica‘, rekao je budući mandatar i dodao:

Nemamo mi više ni vremena da se previše bavimo sitnim politikanstvima i nekakvim prepucavanjima, a to i nije nekakav dio mog personalitya.

 

RSE/Informer.ba