Politika Udarno Vijesti

Vjekoslav Bevanda favorit za mandatara

U političkim strankama juče su nerado govorili o imenima svojih kandidata, ali, prema nezvaničnim informacijama, najozbiljniji kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara je Vjekoslav Bevanda iz HDZ BiH.

Bevanda je u prethodnoj Vladi FBiH obavljao funkciju ministra finansija.

Međutim, juče se pominjala mogućnost da ovu poziciju preuzme Dragan Vrankić, dosadašnji ministar finansija i trezora BiH. Uslovljavenje Bože Ljubića, predsjednika HDZ 1990, u vezi sa ovom pozicijom zasniva se na želji da za prvog čovjeka Savjeta ministara BiH imenuje Martina Raguža, zamjenika predsjednika HDZ 1990. Teško da će, ipak, do ovakvog dogovora doći jer je HDZ BiH stranka sa najvećim brojem hrvatskih glasova pa bi Ragužu mogla pripasti pozicija ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH. Na čelu Ministarstva pravde BiH trebalo bi da bude Borjana Krišto iz HDZ BiH, dok će dosadašnji ministar Bariša Čolak preuzeti svoj mandat u Predstavničkom domu bh. parlamenta.

Javnosti je već poznato da će na čelu MIP-a BiH biti Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a, koji je već bio šef bh. diplomatije. Prema stranačkom dogovoru, Srbima pripada mjesto zamjenika ministra u MIP-u, a na toj poziciji bi ostala Ana Trišić-Babić iz SNSD-a. Sadik Ahmetović iz SDA trebalo bi da ostane ministar bezbjednosti BiH prvenstveno zahvaljujući ustavnim odredbama i Zakonu o Savjetu ministara jer dolazi iz RS. Za ovu poziciju zainteresovan je i Damir Hadžić iz SDP BiH, ali će se vjerovatno zadovoljiti mjestom zamjenika ministra. U SDA su odlučili da zamijene Selmu Cikotića na čelu Ministarstva odbrane BiH, a tu bi trebalo da dođe Nedžad Ajnadžić, kantonalni ministar za boračka pitanja i ratni general Armije RBiH. Neizvjesno je još ko će se od Bošnjaka iz reda SDP-a naći na čelu Ministarstva transporta i komunikacija BiH.

Ono što nikako nije upitno je da će Sredoje Nović ostati ministar civilnih poslova BiH i u narednom mandatu, a Nikola Špirić trebalo bi da preuzme Ministarstvo finansija i trezora BiH, ali i mjesto predsjedavajućeg UO UIO BiH. Od ministara SNSD-a odlazi Mladen Zirojević sa pozicije ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, jer će, prema dogovoru, ova pozicija pripasti SDS-u. U SDS-u, koji će imati prvenstvo izbora, još nisu načisto ko će biti njihov kandidat, ali će nastojati da to bude neko iz istočnog dijela RS. Lider SDS-a Mladen Bosić dugo je u javnosti bio kandidat za prvog čovjeka MIP-a, ali je izjavljivao da ne želi tako da zanemari vođenje stranke, a sve češće se među esdeesovcima spominje da bi, nakon svega što je prošao, trebalo da bude nagrađen Mirko Šarović, bivši član Predsjedništva BiH i siva eminencija SDS-a. Postoji mogućnost da Bosić pruži šansu i nekom od mlađih kadrova SDS-a.

 

Nezavisne/Informer.ba