Politika Udarno Vijesti

Vjekoslav Bevanda: Usvajanje budžeta BiH je prioritet svih prioriteta

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je da je pitanje donošenja budžeta na nivou BiH za prošlu i ovu godinu prioritet svih prioriteta.

“Ako se danas imenuje novo Vijeće ministara BiH, odmah ćemo u ponedjeljak izvršiti primopredaju između starog i novog Vijeća ministara, ući da vidimo kakvo je stanje i početi sva pitanja da rješavamo”, rekao je Bevanda.

On nije želio unaprijed, bez potpunog sagledavanja situacije da krivi bilo koga za neusvajanje budžeta BiH za 2011. godinu, ali je istakao da budžet institucija BiH treba analizirati i, kako je naveo, rastrošnost više ne može stanovati ni na kom nivou vlasti.

“U budžetu treba biti iskren i odgovoran i finansirati ono što može održavati normalan rad, kao i štedjeti svugdje gdje se to može. To je neminovnost”, naglasio je Bevanda.

On je naveo da na čelo novog Vijeća ministara BiH dolazi sa najboljim namjerama i entuzijazmom. “Čini mi se da će start biti kako treba. Kao i u svakoj trci do cilja, ako se startuje dobro velike su šanse da se do cilja uspješno dođe. U novom sazivu ima jakih stranačkih ljudi, što će olakšati komunikaciju i sa svijetom politike”, rekao je Bevanda za “Glas Srpske”.

Govoreći o saradnji sa Republikom Srpskom i Federacijom BiH, Bevanda je naveo da je koordinacija loša po pitanju saradnje na svim nivoima vlasti, posebno kada je riječ o evropskim principima i onim što EU traži od BiH.

“Imao sam sastanke sa specijalnim predstavnikom EU Peterom Sorensenom i usaglasili smo se da tu koordinaciju treba poboljšati. Lično nemam, niti ću ikada imati ikakav zazor kada je riječ o saradnji sa Republikom Srpskom i Federacijom. Dosta ljudi u entitetskim vladama poznajem i personalno. Sa svoje strane otvoren sam za saradnju na kvalitetan i profesionalan način”, rekao je Bavanda.

On je naveo da ne tu treba očekivati neku veliku ljubav, posebno zbog političke situacije u Federaciji.

“Ali sigurno će biti minimum korektnog odnosa i saradnje i sa njima, ako oni to budu željeli”, istakao je Bevanda.

Srna/Informer.ba