BiH Udarno Vijesti

Vještak tužilaštva Nilsen: Bosanski Srbi imali plan za decentralizaciju MUP-a Republike BiH

Vještak Haškog tužilaštva na suđenju Radovanu Karadžiću izjavio je da je u oktobru 1991. godine srpska strana imala plan koji je sadržavao mogućnosti za decentralizaciju Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) tadašnje Socijalističke Republike BiH.

Iznoseći nalaz i mišljenje, Christian Nielsen u srijedu je rekao da su u planu navedena četiri načina za decentralizaciju, među kojima su i razdvajanje srpskog dijela i podjela u zasebne jedinice.

Nielsen je u izvještaju analizirao strukturu MUP-a Republike Srpske, uključujući razloge zbog kojih je rukovodstvo bosanskih Srba odlučilo da ga formira.

– Srbi su bili sve više i više nezadovoljni zbog toga što su smatrali da pregovori o podjeli pozicija idu na njihovu štetu. Počeli su razmišljati o rješavanju tog problema, prvenstveno decentralizacijom policije, rekao je vještak.

On je citirao optuženog da će bosanski Srbi, ako pregovori ne budu funkcionisali, formirati paralelnu državu i paralelne policijske snage.

Vještak je naveo da su nacionalne stranke nakon izbora 1990. godine postigle dogovor o podjeli funkcija u MUP-u, te da su pregovori o tome ponekad bili vrlo komplikovani i s dosta neslaganja.

Vitomir Žepinić je bio zamjenik ministra unutrašnjih poslova i vodio je te pregovore, ali Karadžić je sve manje i manje bio zadovoljan kako on vodi pregovore i sve ga je više mijenjao Momčilo Mandić, koji je bio jedan od pomoćnika ministra, rekao je Nielsen.

U februaru prošle godine Apelaciono vijeće Suda BiH oslobodilo je Mandića odgovornosti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i zločine protiv čovječnosti.

Vještak se osvrnuo na nekoliko presretnutnih razgovora, ističući da je Karadžić spominjao “dramatičnu varijantu” ukoliko “muslimani i Hrvati nastave opstruisati imenovanja srpskih predstavnika”.

– Ovo je primjer mikromenadžmenta SDS-a (Srpska demokratska stranka) u vezi s imenovanjem Srba na položaje. Doktor Karadžić je pokazao zavidnu pažnju u odnosu na detalje… U razgovoru je istaknuto da će se partijska volja provoditi, rekao je Nielsen.

Suđenje će se nastaviti ispitivanjem vještaka Nielsena u četvrtak, 7. jula, javio je BIRN-Justice Report.

Karadžić, bivši predsjednik RS-a, optužnicom se tereti za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja počinjene u BiH 1992-1995. godine.

 

Informer.ba