BiH Izdvojeno Vijesti

Vlada F BiH krije 100 najvećih dužnika

Vlada Federacije BiH  već četiri mjeseca krije spisak najvećih dužnika po osnovu unutrašnjih obaveza u FBiH – piše današnji “Dnevni avaz”.

List navodi da poslanik Saveza za bolju budućnost BiH u Predstavničkom domu federalnog Parlamenta Mirza Ustamujić od marta ove godine konstantno na sjednicama tog zakonodavnog tijela uzaludno postavlja pitanja Vladi o najvećim dužnicima.

I na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma ministru finansija FBiH Anti Krajini ponovio sam pitanje i zatražio spisak 100 najvećih dužnika po raznim osnovama“, rekao je Ustamujić.

List prenosi da je Ustamujić ministru rekao da će, ako ne dobije odgovor, njega smatrati direktno odgovornim za saučesništvo u kriminalu koji se dešava u Federaciji.

On napominje kako samo neke grube procjene govore da unutrašnji dug u FBiH iznosi više od 12 milijardi KM, što direktno ugrožava ekonomski sistem Federacije i zbog čega javnost ima pravo znati koje su i čije firme najveći dužnici i najodgovornije za prijeteći finansijski krah.

Ustamujić ističe da je zanimljivo da je i zastupnik vladajućeg SDP-a Besima Borić iste podatke pokušavala dobiti u Kantonu Sarajevo, ali da u tome nikad nije uspjela.

U najmanju ruku čudno je da SDP, koji se zaklinje u transparentnost i otvorenost, krije ključne informacije od građana kojima, očito svojim jeftiniom populizmom pokušava zamazati oči“, zaključio je Ustamuijić i dodao da od traženja informacija o najvećim dužnicima neće odustati.

 

Srna/Informer.ba