BiH Udarno Vijesti

Vlada FBiH dala saglasnost za povećanje cijene gasa za 13,89 posto

Vlada Federacije BiH danas je na sjednici u Sarajevu dala saglasnost na odluku Nadzornog odbora BH-Gasa o povećanju cijena gasa za 13,89 posto.

Utvrđeno je da će veleprodajna cijena prirodnog gasa za distriubutivna privredna društva na području Federacije BiH počevši od 1. novembra iznositi 820 KM/1.000 Sm3, odnosno 0,82 KM/Sm3, bez poreza na dodanu vrijednost.

V. d. generalnog direktora “BH-Gasa”Adnan Kreso na konferenciji za novinare je kazao da je nabavna cijena gasa za tekuću godinu povećana od ruskog dobavljača za 40,65 posto.

„Ove godine mi smo imali dva povećanja – u maju i današnje što je ukupno za 26,15 posto“, kazao je Kreso napominjući da je povećanje cijene BH-Gasa prema distributivnim preduzećima za 14 posto manje od ruskog povećanja.

Nakon što je prošle sedmice prolongirano, današnja odluka o poskupljenju gasa donesena je s obzirom na to da nije došlo do konkretnih promjena u vezi s  izmirenjem dugovanja prema BH- Gasu.

Naime, bilo je govora o tome da bi se postotak povećanja cijena plina mogao još umanjiti, ali ta je mogućnost odbačena nakon nedavnog sastanka predstavnika Vlade FBiH s predstavnicima BH- Gasa, Toplana i Sarajevogasa, na kojem nije  postignut dogovor.

Kreso je kazao da njihove procjene pokazuju da će u ovoj sezoni grijanja Sarajevogas ‘povući’ oko 120 miliona KM vrijednosti gasa.

„Ukazali smo na to, te kako i na koji način poboljšati ukupnu naplatu, odnosno povećati naplatu od građanstva prema Toplanama, Toplana prema Sarajevogasu i sviju nas koji smo zainteresirani. U protivnom može se desiti da u januaru ili februaru ne budemo u mogućnosti da platimo fakture prema dobavljaču gasa“, kazao je Kreso.

On je dodao da očekuju da će u prvom kvartalu iduće godine doći do nivelacije cijene, ali isto tako, da će u drugom i trećem kvartalu dolaziti do blagog pada cijene gasa na svjetskom tržištu.

 

Fena/Informer.ba