Politika Udarno Vijesti

Vlada FBiH: Fiskalne kase neće na pijace

Federalna vlada ni na jučerašnjoj sjednici nije utvrdila rebalans ovogodišnjeg budžeta, jer, kako je obrazložio na konferenciji za novinare ministar finansija FBiH Ante Krajina, zahtjeve koji su stigli od budžetskih korisnika još treba posložiti, s obzirom na to da su oni premašili limite za više od 300 miliona KM.

U nastavku sjednice, zakazanom za utorak, 5. jula, očekuje se, kako je rekao Krajina, da Vlada i definitivno utvrdi izmjene i dopune budžeta koji će iznositi oko 1,717 milijardi KM. Ponovio je da će se budžetski deficit od 252,9 miliona KM pokrivati sa 100 miliona od telekom operatera, 16 miliona od “Elektroprivrede HZHB”, zatim od prihoda po osnovu indirektnih poreza, a računa se i na sredstva od Evropske komisije te trezorske obveznice, piše Dnevni avaz.

Inače, Vlada je jučer donijela odluku kojom su određene djelatnosti oslobođene obaveze evidentiranja prometa putem fiskalnih uređaja. Najznačajnija vijest je da se fiskalne kase neće morati uvoditi na pijace, odnosno, kako je iz Vlade pojašnjeno, na tržnice namalo koje prodaju obavljaju izvan trgovačkih radnji.

Odluka se odnosi i na taksiste koji taksi djelatnost obavljaju samo jednim, vlastitim vozilom. U istoj grupi su i javne zdravstvene ustanove, organi uprave i upravne organizacije, ustanove koje vrše profesionalnu rehabilitaciju invalida i upošljavaju više od 50 posto osoba s invaliditetom, čiji stepen invalidnosti iznosi najmanje 50 posto.

Fiskalni sistem neće morati primjenjivati ni djelatnosti iz oblasti Crvenog križa FBiH, kao i druge humanitarne djelatnosti humanitarnih organizacija, udruženja i fondacija koja nisu registrirana za obavljanje privredne djelatnosti. Isto se odnosi i na obrtnike i srodne djelatnosti koji paušalno plaćaju porez na dohodak, te Komisiju i Registar vrijednosnih papira i društva za upravljanje fondovima koji vrše poslove finansijskog posredovanja.

Vlada je poništila svoju raniju odluku kojom je dala saglasnost za imenovanjeSenada Sefića za v. d. direktora KTK Visoko, a umjesto njega bit će imenovan Senad Bilalović.

Poništeno je i privremeno imenovanje članova Nadzornog odbora Fabrike duhana Sarajevo (FDS) Sarajevo od 14. juna ove godine.

Također, došlo je do izmjena ranije Vladine odluke o imenovanju članova Nadzornog odbora (NO) HT-a Mostar, tako da je umjesto Ese Pobrića za člana nominiran Sejad Čolak, a umjesto Damira Leke Ante Penavić. UmjestoBećira Šejtanića, za člana NO Međunarodnog aerodroma Sarajevo nominirana je Željka Vidović.

Također, Vlada je utvrdila i u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO). Njime bi se trebalo povratnicima iz Republike Srpske u Federaciju BiH, kojima je isplata penzija do 30. aprila 1992. godine vršena na teritoriji današnje FBiH, omogućiti isplata razlike između penzije koju primaju i one koju bi primali u većem entitetu, pod uvjetom da je ona viša.

 

Informer.ba