Izdvojeno Politika Udarno Vijesti

Vlada Federacije BiH namjerava smanjiti penzije borcima!

Federalni ministar rada i socijalne politike Vjekoslav Čamber potvrdio je da Vlada Federacije BiH namjerava da smanji penzije borcima.

“Moraćemo da smanjimo penzije koje su ostvarili vojni osiguranici po povoljnijim uslovima. To je neminovno“, izjavio je Čamber.

Čamber je rekao da na ovaj način federalna Vlada planira da uštedi novac koji joj nedostaje u budžetu, iako pogođena populacija od oko 25 000 bivših boraca najavljuje proteste.

“Ne znam koliko će se smanjiti ova vrsta penzija. To smanjenje trebalo bi se desiti nakon što zakon o povoljnijem penzionisanju usvoje Vlada i Parlament FBiH. Mi očekujemo da će se ovaj akt uskoro u formi nacrta naći pred Vladom FBiH“, rekao je Čamber.

Predsjednik Udruženja penzionera vojnih osiguranika FBiH Ismet Harbinja rekao je da nikada neće pristati da ovoj populaciji budu smanjena primanja.

“Ako misle štediti preko leđa boraca, na to nećemo pristati, jer su naša primanja već nekoliko puta smanjena. Nama se već isplaćuju penzije 15 odsto manje. Vlada mora biti svjesna da će oko 25 000 vojnih penzionera izaći na ulice ako se to desi. Protestovaćemo ako treba svaki mjesec ili dan, ali nećemo pristati da štede na nama“, poručio je Harbinja.

 

Srna/Informer.ba