BiH Udarno Vijesti

Vlada KS-a u 2009. i 2010. godini izdvojila 800.000 KM za sanaciju Ledene dvorane Skenderija

Vlada Kantona Sarajevo, odnosno Ministarstvo privrede je, na prijedlog menadžmenta KJP Centar “Skenderija” d.o.o. Sarajevo, u budžetu KS-a za 2009. izdvojilo je 300.000 KM za sanaciju Ledene dvorane, a iz budžeta za 2010. godinu 500.000 KM, što ukupno iznosi 800.000 KM.

Od doznačenih sredstava urađena je sanacija postojećeg parketa, pregradnih zavjesa, zamjena sportskih rekvizita, ugradnja novih svjetlosnih kupola, rekonstrukcija rasvjete, sanacija termoizolacionog zida, izrada terena i nabavka opreme za skvoš, saopćila je danas Pres-služba Kantona Sarajevo.

U 2010. izvršeni su radovi na hidroizolaciji krovne površine, građevinski radovi na postavljanju temelja za mašinu za stvaranje leda (“Chiller”), izrada glavnog projekta priključenja postojeće rashladne mašine, remont kotlovskog postrojenja, ispitivanje energetskih postrojenja, demontažni radovi na svim fazama, radovi na postavljanju hidrantskog prstena (krova) koji štiti Ledenu dvoranu, instalacija reflektorske rasvjete, nabavka i instalacija semafora.

Na prijedlog menadžmenta KJP Centar “Skenderija”, također je u 2011. planirano u budžetu Kantona Sarajevo 250.000 KM iz kreditnih sredstava Razvojne banke FBiH za nastavak sanacije postrojenja za led – radovi na priključenju postojeće rashladne mašine (“Chiller”) na postojeću instalaciju Ledene dvorane.

Kreditna sredstva su bila operativna tek krajem 2011. godine, a menadžment KJP Centar “Skenderija” 28. novembra 2011. uputio je Ministarstvu privrede zahtjev za preraspodjelu sredstava u budžetu Kantona Sarajevo za 2011. godinu.

U tom zahtjevu je naglašeno da su predviđena budžetska sredstva nedovoljna za stavljanje postrojenja za led u funkciju, te da ne postoji kompletna dokumentacija za realizaciju kredita, kao i hitnost sanacije vitalnih energetskih tačaka Centra “Skenderija”.

Na osnovu spomenutog zahtjeva menadžmenta KJP Centra “Skenderija”, Vlada Kantona Sarajevo je 26. januara 2012. donijela zaključak kojim je utvrdila i odobrila promjenu namjene neiskorištenih kreditnih sredstava od 250.000 KM na novi projekt “Podrška projektima KJP Centar ‘Skenderija'”.

Novim projektom planirana je sanacija i izgradnja postrojenja za ventilaciju, grijanje i hlađenje sjevernog dijela Privrednog grada, zamjena dijelova stropa i brušenje podova s vizuelnim označavanjem u prostoru Privrednog grada.

 

Fena/Informer.ba