BiH Izdvojeno Udarno Vijesti

Vlada KS: Do petka isplata plaća, urgentno rješenje problema zdravstvenih knjižica radnika GRAS-a

Nakon današnje vanredne sjednice Vlade Kantona Sarajevo na kojoj su ponovljeni sinoć usaglašeni stavovi vezani za osnovne zahtjeve uposlenika GRAS-a s upravom ovog preduzeća, predstavnici radnika, uprave i sindikata GRAS-a nastavili su danas sastanak s ministrom saobraćaja KS Harisom Lulićem u sjedištu ovog preduzeća.

Vlada KS je informirala predstavnike GRAS-a da bi zaostale plaće radnicima trebale biti uplaćene do petka, te da će im urgentno biti riješen problem oko ovjere zdravstvenih knjižica.

Nakon što bude završen sastanak u GRAS-u, trebala bi biti nastavljena vanredna sjednica Vlade KS na kojoj se očekuje donošenje konačnog zaključka u vezi sa zahtjevima predstavnika ovog preduzeća.

Od ponoći je na području KS javni gradski prevoz u potpunosti obustavljen.

LADA KS POTVRDILA NA VANREDNOJ SJEDNICI ZAKLJUČKE DOGOVORENE SINOĆ S PREDSTAVNICIMA “GRASA”

Vlada Kantona Sarajevo potvrdila je danas na vanrednoj sjednici stavove i zaključke dogovorene sinoć s predstavnicima Sindikata “Grasa”.

Nakon okončanja prvog dijela vanredne sjednice Vlade KS, premijer Fikret Musić najavio je danas u izjavi za predstavnike medija da se njen nastavak očekuje po povratku predstavnika upravljačkih tijela KJKP “Grasa” iz ovog preduzeća, čija obaveza je da predstavnicima štrajkačkog odbora koji je preuzeo ulogu Sindikata “Grasa” prenese stavove Vlade KS, saopćila je Press služba KS.

“Vlada Kantona Sarajevo je potvrdila sve naše stavove i zaključke dogovorene sinoć s predstavnicima Sindikata, prema kojima smo osigurali isplatu augustovske plaće za uposlenike “Grasa” do kraja ove sedmice, dogovorili s Ministarstvom zdravstva i Zavodom zdravstvenog osiguranja KS da krenu s ovjerama zdravstvenih knjižica uposlenicima “Grasa”, kao i da pokrenemo zakonom predviđenu proceduru za organiziranje tematske sjednice Skupštine KS na kojoj će biti razmatrano stanje u ovom preduzeću, te predložene konketne mjere s rokovima za rješavanje problema u “Grasu“, istaknuo je premijer Musić.

On je najavio da će već na sljedećoj redovnoj sjednici Vlade KS u četvrtak biti razmatrana informacija o broju prodatih mjesečnih karata budžetskim korisnicima od KJKP “Gras” s prijedlogom zaključka o implementaciji odluke kojom se svi budžetski korisnici obavezuju za kupovinu mjesečnih karata za gradski prevoz za svoje uposlenike.

Prema riječima premijera Musića i ministra Lulića, i njih je ova situacija s obustavom gradskog prijevoza jutros iznenadila jer razgovori od sinoć nisu dali naslutiti ovakvu situaciju.

“Zabrinuti smo činjenicom da je ulogu predstavnika Sindikata ovog preduzeća preuzelo ulogu još uvijek nama nepoznato štajkačko tijelo”, istaknuo je premijer Musić.

“Štrajk je neopravdan, a odgovorno tvrdim da su od imenovanja novog menadžmenta mnoge negativnosti u ovom preduzeću zaustavljene, plaće su ostale na istom nivou, topli obrok je 12 KM, a ne osam koliko je svim ostalim budžetskim korisnicima”, kazao je ministar Lulić, te dodao kako niko nema prava da blokira ovaj grad.

On je najavio da će u slučaju neiznalaženja rješenja iz ove situacije biti obezbijeđene alternativne mogućnosti prevoza.

“Mišljenja sam da je obustava štajka jedino i najbolje rješenje, jer je ova Vlada ispoštovala sve zahtjeve koje je Sindikat ovog preduzeća tražio”, kazao je ministar Lulić.

Premijer Musić je također podsjetio da ovaj štajk nije organiziran u skladu sa zakonom, jer nije osigurano obavezujuće minimalno funkcionisanje ovog preduzeća u smislu obavljanja javne funkcije.

“Ipak se nadamo da će se ovaj štajk privesti kraju, a od odgovora koji dobijemo iz “Grasa” zavisit će naši budući koraci“, naglasio je premijer Musić.

 

Fena/Informer.ba