Ekonomija Vijesti

Vlada RS-a pomaže Famosu

Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske sredstvima od 522.000 KM omogućiće isplatu otpremnina radnicima fabrike motora ”Famos” u Istočnom Sarajevu koji treba da idu u penziju, kao i pokrivanje određenih finansijski izdataka ovog preduzeća, izjavio je danas resorni ministar Željko Kovačević.

“Finansijskim sredstvima u iznosu od 522.000 KM omogućićemo da jedan dio radnika ode u penziju, kako bi bio smanjen broj zaposlenih i i troškovi poslovanja u budućnosti, te pokriveni određeni finansijski izdaci”, rekao je novinarima Kovačević, koji se danas sastao sa upravom “Famosa” u Istočnom Sarajevu.

On je ocijenio da bi na taj način bilo omogućeno efikasnije poslovanje i kontinuitet rada fabrike ”Famos”.

Kovačević je najavio da će Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske sutra Vladi dostaviti informaciju o stanju ”Famosa” sa zahtjevom da bude ubrzan proces i donošenje odluke u pogledu finansijskog i organizacionog restrukturisanja ovog preduzeća.

“Konstatovali smo da je stanje u ‘Famosu’ dosta teško zbog problema na tržištu, ali se otvara jedna perspektiva za ovo preduzeće. Menadžment je prezentovao ugovore, perspektivu, volju i želju da se u narednom periodu ti problemi prevazilaze isključivo radom’‘, naglasio je Kovačević.

Prema njegovim riječima, radnici i menadžmet su svjesni da radom mogu obezbjediti stabilnost i kontinuitet poslovanja ovog preduzeća u budućnosti, te da podrška Ministarstva i Vlade ovom preduzeću neće izostati zbog razumijevanja stanja na tržištu i globalne krize.

On je podsjetio da je Ministarstvo u ovoj godini ”Famosu” već dodijelilo podsticaj za izvoz od 500.000 KM, ali da se sada pojavljuje dodatnih oko 300.000 KM kako bi bili realizovani zaključeni ugovori do kraja godine.

”Mislimo da ovaj problem može biti prevaziđen kroz dodatno kreditno zaduženje u čemu ćemo im pomoći. Razgovaraćemo sa poslovnim bankama kako bi se pokušala iznaći ta sredstva”, rekao je Kovačević.

Izvršni direktor za razvoj i proizvodnju u ”Famosu” Branko Kenjić istakao je da je trenutno dosta teška pozicija fabrike koja je izazvana problemima sa kooperacijom, gdje je dio kooperanata fabrike, ključnih dobavljača u dijelu obezbjeđenja odlivaka, otišao u stečaj.

”Moramo iznaći nova riješenja za polufabrikate, prvenstveno odlivke kućica motora, glava motora i to je problem sa kojim smo se susreli u periodu manjka posla’‘, istakao je Kenjić.

Govoreći o planovima za narednu godinu, Kenjić je naglasio kako je cilj ove kompanije da nastavi razvijanje novih proizvoda i širenje asortimana.

”U tom dijelu imamo odgovarajuće ugovore i planove sa našim kupcima, gdje bi trebalo da razvijemo nekoliko novih proizvoda, što bi omogućilo povećanje obima proizvodnje u narednoj godini”, naglasio je Kenjić.

On je dodao da fabrika motora ”Famos” 95 odsto svoje proizvodnje, prvenstveno komponente motora, radilice, glave motora, kućice motora, zupčanike varijatora, izvozi na njemačko tržište, odakle plasman ide dalje na Bliski istok i sjevernu Afriku.

Predsjednik Sindikata fabrike motora ”Famos” Zoran Lazarević rekao je da je nakon današnjeg sastanka sa ministrom Kovačevićem prolongiran organizovani prekid rada, koji je juče Sindikat ovog preduzeća najavio resornom ministarstvu.

“Stav ministra je da bi radnici trebalo da obavljaju svoje poslove da bi se u skorije vrijeme mogla desiti pomoć od nadležnog ministarstva i Vlade RS”, rekao je Lazarević i dodao da radnici posljednja dva mjeseca dobijaju pola plate, koje su ionako male.

 

Srna/Informer.ba