Ekonomija Vijesti

Vlada RS-a preuzima Jelšingrad?

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a Željko Kovačević najavio je da bi entitetska vlada, kao većinski vlasnik,  trebala za nekoliko dana ući u posjed imovine Fabrike alatnih mašina „Jelšingrad“ Banja Luka.

Imovinu ovog preduzeća u stečaju, koja je bila procijenjena na 24 miliona KM, Vlada RS-a kupila je za trećinu iznosa, ali ni pet mjeseci nakon toga još nije ušla u posjed zbog neriješenih problema s hipotekom.

I radnici “Jelšingrada” još čekaju da ostvare svoja prava, ali prvenstveno da se pokrene proizvodnja

Sporna hipoteka u “Jelšingradu” iznosi 2,4 miliona, ali se Kovačević danas pozvao na dopis koji su zaprimili prije nekoliko dana u kojem je navedeno da je imovina koju je kupila Vlada RS-a u cijelosti slobodna od upisa hipoteke i da je može preuzeti.

“Ove navode provjeravamo kod notara, koji je ovlašten da pripremi ugovor za preuzimanje imovine što se nadam da će biti u narednih nekoliko dana”, rekao je Kovačević nakon sjednice entitetske vlade.

I dalje postoji opredjeljenje za iznalaženje strateškog partnera koji će investirati u novu proizvodnju, navodi resorni ministar.

Obrazlažući informaciju o stanju u preduzećima čiju je imovinu kupila Vlada RS-a kroz postupak stečaja iz oblasti drvne, tekstilne i metalske industrije, on je ustvrdio da je u većini tih firmi pokrenuta proizvodnja te da su izmirene sve obaveze.