Politika Udarno Vijesti

Vlada RS nema odgovor na deficit budžeta od pola milijarde dolara

Akumulirani deficit budžeta RS-a, koji je na dan 31. decembra 2010. iznosio 666,6 miliona i 981.815 maraka, izazvao je oštro reagiranje opozicije u Narodnoj skupštini.

Poslanik SDS-a Zoran Latinović podsjetio je da je samo prošle godine iskazan deficit od oko 283 miliona, te ako se tome doda i 384 miliona iz prethodnog perioda, ukupni deficit je oko pola milijarde dolara.

“Vlada RS-a uporno nastoji da u javnosti plasira uvjerenje da postoje elementi makroekonomske stabilnosti, ali svi pokazatelji pokazuju stagnaciju privrede. Zato je Vlada prinuđena da palijativnim mjerama gasi ‘požare’ u javnom sektoru, kao što je bio slučaj u ‘Željeznicama”, kazao je Latinović.

Ima naznaka, kaže, i nelikvidnosti bankarskog sektora, pa je Vlada nedavno izvršila i dokapitalizaciju dviju privatnih banaka i jednog osiguravajućeg društva, dok Krajina osiguranje u kojem je državni kapital ide u nelikvidnost.

“To pokazuje da je Vlada izgubila kompas i nema strategiju daljeg razvoja”, upozorio je Latinović, koji je uvjeren da će se RS i u ovoj godini suočiti s mnoštvom socijalnih i ekonomskih problema.

Kritizirao je i sve češća zaduženja u RS-u, ocijenivši da u tom entitetu “ima naznaka ‘Grčkog sindoma’”.

Lani je entitetska vlada uspjela da vrati 109 miliona inokredita i 64 miliona “domaćih” zaduženja, ali je istovremeno uzela novih 177 miliona KM.

“Postojeće kredite vraćamo novim zaduženjima i vjerovatno će Vlada morati i u ovoj godini da regulira budžetski deficit”
, rekao je Latinović.

Bez brzog izlaska iz sadašnje situacije, zaključio je, i RS-u prijeti slična situacija kao u Grčkoj koja mora da rasproda svoje najbitnije resurse, vjerovatno i u energetskom i drvoprerađivačkom sektoru.

 

Fena/Informer.ba