Politika Udarno Vijesti

Vlada RS smanjuje administraciju: Džombić dijeli otkaze!

Mnoga ministarstva u Vladi RS posljednjih sedmica provode postupak sistematizacije radnih mjesta, u okviru koje će biti otpušteno nekoliko stotina državnih službenika i namještenika, saznaje “Dnevni avaz”.

Službenici u panici

Prema pouzdanima saznanjima našeg lista, iz svakog ministarstva bez posla će ostati po nekoliko desetina službenika i namještenika. To je posljednjih dana glavna tema svih priča po hodnicima Administrativnog centra Vlade RS.

Posebno su u strahu kadrovi koji su u prethodnom mandatu Milorada Dodika u ministarstva zapošljavani na osnovu stranačke podobnosti i partijske knjižice SNSD-a. Iz Kabineta premijera Aleksandra Džombića “Avazu” je rečeno da je u pitanju “interna reorganizacija”.

– Riječ je o sistematizaciji po resorima, u cilju efikasnijeg rada – kazala je šefica Džombićevog kabineta Željka Dragičević.

A ta “interna reorganizacija” značit će otpuštanje više desetina službenika koji su na različite poslove u Vladi RS primljeni na osnovu regularne konkursne procedure. Tako će samo u Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica (MIRL) bez posla ostati 14 ljudi.

– U toku je postupak proglašenja viškom 14 zaposlenih, zbog racionalizacije, odnosno smanjenja obima poslova. Rješenja o prestanku radnog odnosa bit će donesena krajem ove ili početkom sljedeće godine, u zavisnosti od dužine trajanja otkaznog roka za svakog radnika pojedinačno – potvrdila je za “Avaz” portparol MIRL-a Dragana Bojović.

Dodikova čistka

Osim što je i ovo potvrda da je budžet RS u ozbiljnoj dubiozi, “sistematizacija radnih mjesta” bez sumnje je na tragu Dodikovih najava da će se obračunati s onima koji su se obogatili tako što su radna mjesta i partijske knjižice SNSD-a naplaćivali po nekoliko hiljada maraka!

 

Informer.ba