BiH Udarno Vijesti

Vlada RS zbog nedostatka sredstava smanjuje broj škola

Osamnaest područnih škola bit će ugašeno, a u sklopu odluke o “racionalizaciji školske mreže”

Planirana racionalizacija školske mreže u Republici Srpskoj (RS) izazvala je brojna nezadovoljstva, a danas su svoj protest izrazili i roditelji đaka Osnovne škole “Branislav Nušić” u banjačkom naselju Gornji Šeher.

Ova centralna škola jedna je od najstarijih u Banjoj Luci, ali 5. septembra za oko 250 đaka iz tri mjesne zajednice više ne bi trebala biti mjesto za sticanje znanja.

Ogorčeni takvom odlukom roditelji i učenici okupili su danas i traže razgovor s resornim ministrom Antonom Kasipović.

Nedavno je Aktiv direktora osnovnih škola u RS-u podržao prijedlog Ministarstva prosvete i kulture o racionalizaciji mreže osnovnih škola u predstojećoj školskoj godini, iako je nezadovoljstva bilo u mnogim općinama, ali najviše u seoskim sredinama u RS-u koje ostaju bez škola.

Osamnaest područnih škola bit će ugašeno, a u sklopu te odluke sedam škola koje su do sada imale devetorazrednu nastavu prekvalifikovano je u status petorazrednih, a jedanaest obrazovnih ustanova zamijenit će dosadašnji status centralnih škola u područna odjeljenja.

Glavni argument resornog ministarstva je da su na racionalizaciju mreže škola primarni imajući u vidu interese učenika u smislu kvaliteta nastave i uvjeta za rad.

Takav stav ipak ne prihvataju ni svi roditelji ni đaci.

 

Fena/Informer.ba