Izdvojeno Svijet Vijesti

Vladika Kačavenda je pedofil i kriminalac!

Ne mogu više da šutim. Vladiku Vasilija kačavendu moramo zaustaviti u ime hrišćanstva, u ime Srpske pravoslavne crkve – izjavio je za medije Bojan Jovanović iz Beograda, bivši đakon episkopa tuzlansko – zvorničkog Vasilija Kačavende. On je zbog svega što je doživo, napustio sveštenički posao. U septembru će objaviti knjigu koja je zapravo njegova šokantna ispovijest.

On vladiku Kačavendu naziva Pablom „zato što je pod tim imenom bio zaveden kao saradnik UDBE”. Ispričao je da ga je istog dana kada je došao u manastir u Bijeljini, Kačavenda pozvao u svoje odaje. Nakon što mu je nadugo pričao o sebi i svojoj porodici, počeo je da ga ljubi po vratu, tražio je da se skine…

” Taj pakao prekinuo je nečiji dolazak. Bio sam u šoku i otišao sam u svoju sobu. Ako odem u policiju, niko mi neće vjerovati. Donio sam pogrešnu odluku za sebe da ostanem u manastiru i da Kačavendi ukažem da je to što radi grijeh. Za Crkvu i srpski narod ta moja odluka je dobra jer niko do sada nije svjedočio o užasima koji se odvijaju po manastirima i vladičanskim dovrima” – kazao je Jovanović i dodao da su napadi i pritisci na njega postali svakodnevni. Savjetovali su mu da nikome ne priča kakav život vladika vodi i da je bolje da šuti.

” Postao sam zatočenik i uvijek su me pratili. Dobio sam lažna dokumenta, ličnu kartu u BiH i bio sam prijavljen u Brčkom kod Slavka maksimovića, sveštenika koji je optužen za pedofiliju. Čak mi je i pasoš bio u izradi. U Kačavendinom dvoru sam vidio samo užas. Igumani su podvodili mladiće koji su dovođeni i sve im je nuđeno, baš kao meni. Vido sam prebijanje onih koji su pričali da je vladika pedofil i homoseksualac. Dolazili su i razni biznismeni, pravljene su terenevnke i pijanke u toku posta. Dovođeni su dječaci bez roditelja, iz siromašnih porodica i nijedan nije smio biti stariji od 11 godina.

Jovanović je kazao da vlasti i u Srbiji i u BiH za sve znaju i da je on lično sve što je doživio i vidio prijavio policiji, ali da je neko sve istrage stopirao. Obratio se i kabinetu predsjednika Srbije Borisa Tadića i njegov savjetnici su mu otvoreno kazali:”Gospodine Jovanoviću, Vas će na kraju Kačavenda ubiti“. On ističe da rukovodstvo Srbije svojom šutnjom štiti zločine vladike Kačavende, ali i da se vrh Srpske pravoslavne crkve ponaša u skladu one „vrana vrani oči ne vadi”.

” Kačavenda je pokušao da me potkupi. Poslao mi je prljavi novac preko mog advokata Duška Tomića i mi smo te pare iskoristili u humanitarne svrhe i za izdavanje moje knjige. Novac ćemo mu vratiti kada mi Crkva isplati odštetu ili od izdavanja knjige. Posjedujem i snimke koje ću pokazati javnosti nakon što moja knjiga izađe. Posebno sam zahvalan mom advokatu Dušku Tomiću koji je sebe nesebično dao ovom slučaju i pored lične tragedije koju je doživio. Pozivan i druge da progovore kako bi se raskrinkali klanovi i njihovi krugovi, pozivam domaću i međunarodnu javnost da izvrši pritisak. Ovo nije samo moja lična sudbina nego sudbina ko zna koliko nesrećnika koji su propatili zbog raznih kačavendi” izjavio je Bojan Jovanović.

Ubistvo bogoslova i kažnjenički manastir kod Šekovića

Bojan Jovanović tvrdi da je mladi bogoslov Milić Blažanović ubijen zato što nije htio da spava da vladikom Kačavendom.

” Taj mladić je zbog toga poslan u kažnjenički manastir Papraća kod Šekovića. Bolje uslove za život imali su logoraši nego oni koji su tamo“.

” Po zvaničnoj verziji, Milić se raznio bombom, ali to nije istina. On je bio dijete, bombu nije imao. Pitao sam Kačavendu za taj slučaj, a on mi je odgovorio da o tome neće da priča, da je Milić bio bolestan i da s tim nema ništa” ispričao je Jovanović i otkrio da je s jednim starijim sveštenikom našao dijelo tijela nesretnog Blažanovića i da su ga stavili u mali sanduik i tajno sahranili u manastriskoj porti, tokom noći.

” To će biti mjesto hodočašća, a ne njihovi dvorovi od zlata sa đakusijima sagrađeni od prljavog novca, dok narod nema hljeba da jede ” kazao je Jovanović.

 

San/Informer.ba