Crna hronika Region Udarno Vijesti

Vladislavina tragedija: Tukao ju je sedam godina, ona ostala s njim. Zašto?

Tragična sudbina Vladislave Červenko, manekenke iz Novog Sada, koju je na smrt pretukao momak Darijan Musić, bivši robijaš, samo je još jedan u nizu slučaja brutalnog nasilja nad ženama i ubistva iz ljubomore. Koliko god da društvo kroz razne kampanje čini da se ova vrsta nasilja zaustavi, u osnovi problema često leži činjenica da žrtve svojevoljno ostaju u nasilnoj vezi, ili iz straha ne napuštaju nasilnika.

Sudeći po napisima iz medija, porodica i prijatelji nesretne djevojke pokušavali su da je odvoje od problematičnog mladića, jer je često kući dolazila uplakana i prebijena. Prijavljivali su ga policiji, zahtijevali sudsku zabranu da joj prilazi, ali je izostala ta odlučujuća, Vladislavina odluka da stavi tačku na nasilje koje je preživljavala.

Kako su za Blic ispričali prijatelji pokojne djevojke Musić ju je tukao, lomio joj je nos, ruku, vozio je u gepeku kroz grad… Pokušavala je da ga ostavi, ali mu se uvijek vraćala. Plašila ga se i prijavljivala ga policiji zbog brutalnosti. Na kraju bi uvijek odustajala od svih optužbi.

Zbog čega je Vladislava godinama trpila batine i ostajala u vezi sa Musićem, mladićem koji je i osuđivan zbog svog nasilničkog ponašanja?

Strah je najčešći razlog zbog kojeg žene ne napuštaju nasilnika. One se plaše da će se obistiniti i njihove prijetnje, da će ih ubiti, da će ih odrobijati… Osim toga žene često žive u lažnom uvjerenju da će se njegovo ponašanje promjeniti, da će svojom ljubavlju ublažiti njegovu nasilnu prirodu – navodi Vesna Stanojević iz “Sigurne kuće”, na čiji telefon se od početka godine za savjet ili pomoć obratilo više od 4.000 žena.

Vladislavini poznanici kažu da je sve trpila da bi postala slavna i vidjela je takvu budućnost samo uz čovjeka koji joj je na kraju oduzeo život.

Ovaj poražavajući podatak pokazuje koliko je prisutno nasilje u partnerskim odnosima i u porodici, ali je, prema riječima psihologa Sanje Perković iz Psihološkog centra “Strenum”, nemoguće pomoći žrtvi fizičkog zlostavljanja, ukoliko ona sama ne zatraži pomoć. U većini slučajeva to izostaje, jer nakon više godina trpljenja nasilja strada samopoštovanje žene.

Po pravilu uvijek na početku jedne takve patološke veze, muškarac svoju ljubomoru hrani time što provjerava ženu, kritikuje je i izvlači i njenog okruženja, porodice i prijatelja. U takvim uslovima kada žena izgubi samopozdanje i samopoštovanje, a više nema mrežu podrške sa strane, počinje i fizičko zlostavljanje“, objašnjava Sanja Perković.

Ona dodaje da je jedan od glavnih razloga što se žene ne obraćaju za pomoć jeste taj što partnerovu ljubomoru tumače kao izraz ljubavi.

Pošto je riječ o patološkoj vezi, ženi koja nam se obrati za pomoć, prvo ukazujemo na to pogrešno uvjerenje vezano za ljubav i ljubomoru, uz pomoć psihoterapije radimo na podizanju njenog samopoštovanja. Žene trebaju da shvate da imaju izbor i da su one jedine koje sebe mogu da spase“, napominje Sanja Perković.

 

Blic/Informer.ba