BiH Udarno Vijesti

Vlasnici u panici: U kojim bh. firmama se vrti novac od kokaina?

Vlasnici nekoliko firmi u Sarajevu, Banjaluci i nekim drugim gradovima u BiH od prekjučer su u panici i strahu jer obrću novac stečen krijumčarenjem i prodajom droge!

Istraga o tome je u završnoj fazi, a vode je pripadnici tajnih službi nekoliko evropskih država i posebno američki stručnjaci za borbu protiv krijumčarenja droge, saznaje „San” iz svojih izvora.

Pranje novca

Prema izvorima našeg lista, akcija velikih razmjera pod kodnim imenom „Dogma – Balkan” zapravo je nagovještaj novih šokantnih otkrića o putevima novca od droge i u našoj zemlji. Prekjučer je saopšteno da je u sklopu ove akcije balkanskom narkokartelu zaplijenjeno 360 kilograma čistog kokaina prokrijumčarenog iz Brazila čija se vrijednost na crnom tržištu mjeri sa oko 20 miliona eura.

Dobar dio tog kartela je razbijen, a u toku je istraga o tokovima kokainskog novca. On se prao uglavnom kroz kupovinu i izgradnju poslovnih objekata, kuća, hotela i na tome su se mnogi obogatili. Istražitelji su im za petama i neće im dati mira – kažu izvori „Sana” iz međunarodne zajednice.

Oni ujedno dodaju da se radi o desetinama miliona eura i da su upraćene i veze „nekih nazovi uglednih osoba sa šefovima narkomafije i prebacivanje gotovine njima u ruke”.

Ono što se za sada zna jeste da je privatizacija Fabrike šećera iz Bijeljine urađena upravo novcem stečenim prodajom kokaina na evropskom tržištu.

Sarajevske veze

Naime, Zoran Ćopić koji je pobjegao iz Beograda u Banjaluku kada je izdata potjernica za Crnogorcem Darkom Šarićem koji važi za prvog narkobosa u regionu, vlasnik je 63 posto bijeljinske Šećerane. On je dobio bh. državljanstvo i pasoš i u Banjaluci je razgranao poslove pa je kotirao kao iznimno uspješni privrednik. Iako je Srbija za njim raspisala međunarodnu potjernicu, policija RS se ne to nije obazirala.

Ćopić je krajem 2009. preko firme „Agrokop” iz Banjaluke za 5,2 miliona maraka postao većinski vlasnik Šećerane, a Vlada RS je to i pokretanje proizvodnje proglasila svojim privrednim uspjehom. Nakon što je otkriveno da je Ćopić jedan od prvih saradnika narkobosa Šarića, a pod pritiskom međunarodne zajdnice, vlasti RS su ga nedavno uhapsili i određen mu je jednomjesečni pritvor.

Njemu se na teret stavlja da je u BiH unio veliku količinu kokainskog novca i oprao ga. Inače, njegova lična imovina procijenjena je na 20 miliona maraka, a pored ostalog u BiH posjeduje nekoliko preduzeća, kuća, poslovnih prostora, skupe automobile i – avion. Izvori „Sana” kažu da su strani policijski istražitelji na tragu Šarićevim i Ćopićevima vezama i ljudima u Sarajevu.

Fabrika šećera u Bijeljini ponovo ne radi, a sada je otkriveno da je dužna 17 miliona maraka firmama koje su lani radile na njenom remontu.

 

Informer.ba