Izdvojeno Politika Vijesti

Vlasti RS-a počele primjenjivati zakon o katastru što je direktni udar na imovinu

Uprava za geodetske i imovinske pravne poslove u RS-u počela je preuzimanje gruntovnica u sudovima u tom bh. entitetu, iako je Klub Bošnjaka uputio inicijativu Ustavnom sudu RS-a za ocjenu ustavnosti Zakona o katastru i donošenje privremene mjere kojom će odgoditi primjenu ovog zakona do konačne odluke o njegovoj ustavnosti.

Ne čekajući tu odluku, geodetska uprava RS-a već primjenjuje sporni zakona o katastru, jer je sredinom prošlog mjeseca stupio na snagu objavom u “Službenom glasniku RS”.

Direktor te uprave Tihomir Gligorić navodi da imaju rok od šest mjeseci da sve gruntovnice u RS-u stave pod svoju nadležnost, jer se novim Zakonom o katastru predviđa izmještanje tih poslova iz sudova u organe uprave.

Uz uvjerenje da će Uprava taj posao završiti i ranije, on tvrdi da će ovaj zakon osigurati jedinstvenu bazu padataka o svim nekretninama u RS-u, te pravnu sigurnost svih građana.

I dok Gligorić tvrdi da je ovaj zakon u “funkciji dobra svih građana”, iz Kluba Bošnjaka upozoravaju da je primjena ovog zakona udar na imovinu, jer zbog ratnih dešavanja, ogroman broj bošnjačkog naroda živi izvan Republike Srpske, Aneks 7. iz Dejtonskog mirovnog sporazuma nije proveden i nema uvjeta za održivi povratak.

Zakonom o katastru RS-a želi se, kazao je predsjendik bošnjačkog kluba Mujo Hadžiomerović, promijeniti vlasnička struktura na teritoriji RS-a na štetu Bošnjaka, Hrvata i svih građana koji mogu biti oštećeni.

Primjedbe imaju i na činjenicu da sastav komisija za uspostavljanje novog katastra nepokretnost ne odražava multietnički karakter stanovništva, kao i da se sve to radi, prije restitucije i vraćanja oduzete imovine stvarnim vlasnicima.

Zakon o katastru od samog njegovog usvajanja, 22. februara u Narodnoj skupštini, pratili su surostavljeni stavovi, ali je prihvaćen glasovima vladajuće većine u RS-u iako su OHR i Vijeće za implementaciju mira u BiH, osim Rusije, upozorili da se nalogom visokog predstavnika od 5. januara zabranjuje svaka promjena prava vlasništva nad državnom imovinom do konačne odluke Ustavnog suda BiH.

Nakon što je prošao sve stepenice usaglašavanja, jer su bošnjački delegate staviti veto na njegovu primjenu, Zakon je dobio zeleno svjetlo na Ustavnom sudu RS, ali je predsjednik te najviše pravosudne istance u RS-u Mirko Zovko kazao da sporni zakon treba bude predmet ocjene ustavnosti, jer se tiče svih građana, a ne povrede vitalnoh nacionalnog interesa.

Iako je i sam najavljivao da će pokrenuti tu inicijativu, uradili su to ipak delegati Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a.

Konačan ishod još nije poznat, ali je geodetska uprava ne čekajući stav sudija počela sa primjenom Zakona o katastru.

 

Fena/Informer.ba