Svijet Udarno Vijesti

Vođa Viteških templara: Akcija na Utoyi je čisto zlo

Vođa pokreta Viteških templara, Britanac Pol Rej, koga je Anders Bering Brejvik, koji je priznao da je odgovoran za dva napada u Norveškoj u kojima je 22. jula poginulo 76 ljudi, naveo u svom manifestu kao svog mentora, izjavio je da je Brejvikova akcija “čisto zlo“.

U izjavi za “The Times” Rej (35) je rekao da je odbio Brejvikov zahtjev da mu bude prijatelj na Facebooku jer mu se Brejvikov izgled “nije dopao“.

Pomenut sam kao njegov mentor. Ja bih definitivno mogao da mu budem inspiracija… ali ono što je on uradio je čisto zlo. Ja nikada ne bih mogao da uradim ono što je on učinio radi ostvarivanja svojih uvjerenja“, rekao je Rej, koji je 2008, nakon što je uhapšen zbog promovisanja radikalne mržnje na svom blogu, napustio Britaniju i otišao na Maltu.

Brejvik je na svom profilu postavio fotografije na kojima je obučen u uniformu Viteških templara, pokreta koji je inspirisan djelovanjem srednjevekovnih krstaša protiv islama, a čovjeka, koji bi mogao da bude Pol Rej, opisao kao svog “mentora” tvrdeći da se sa njim sastao 2008. godine na jednom skupu, prenio je AFP.

Rej je bivši aktivista Engleske odbrambene lige (EDL), koja se bori protiv islamskog ekstremizma u Britaniji.

EDL je u saopštenju izdatom u nedjelju negirala da je imala “zvanične kontakte” sa Brejvikom, iako je on tvrdio da je bio u kontaktu sa njima.

Mi kategorično tvrdimo da nikada nije bilo bilo kakvog zvaničnog kontakta između njega i EDL, naša stranica na Facebooku ima 100.000 pristalica i prima na desetine hiljada komentara svakoga dana“, navedeno je u saopštenju EDL, u kome se dodaje da ne postoje dokazi da je Brejvik bio jedan od tih 100.000 pristalica.

U saopštenju je navedeno i da je Brejvik govorio u negativnom kontekstu o EDL, tako da je jasno da mu se nije dopalo što je EDL miroljubiva organizacija.

Bezbjednosne službe širom Evrope pokušavaju da utvrde da li je Brejvik zaista član neke desničarske organizacije koja je planirala različite nasilne akcije, “usamljeni vuk” ili pak čovjek koji živi u svojim fantazijama.

Brejvik u svom manifestu tvrdi da se na tajnoj lokaciji u Londonu aprila 2002. godine okupilo devet pripadnika ekstremne desnice da bi osnovali Viteški red templara Evrope, panevropsku grupu kojoj je cilj da protjera islam sa evropskog kontinenta.

Prema njegovim tvrdnjama, domaćin tajnog skupa bio je “engleski potestant“, a učestvovali su članovi iz Francuske, Njemačke, Grčke, Rusije, Srbije, još jedan član iz Engleske, dok članovi iz Švedske, Belgije i “evropski Amerikanci” nisu bili u mogućnosti da prisustvuju.

Brejvik je u svom manifestu istakao da je njihov primarni cilj bio da razviju Red siromašnih vitezova Hrista i Solomonovog hrama i da Viteški templari postanu najkonzervativniji revolucionarni pokret u zapadnoj Evropi u narednih nekoliko godina.

Direktorka norveške policijske bezbjednosne službe Jane Kristijansen izjavila je, međutim, u srijedu da za sada nema dokaza da je Brejvik bio povezan sa drugim ćelijama u zemlji ili Velikoj Britaniji i smatra da je riječ o duševno zdravoj, ali “potpuno zloj” osobi.

Do sada nismo pronašli dokaze o drugim ćelima, ni u Norveškoj, ni u Velikoj Britaniji“, kazala je Kristijansen za BBC, ističući da je u okviru ovog slučaja to glavni predmet istrage.

 

Informer.ba