Izdvojeno Svijet Vijesti

Vojislav Šešelj u bolnici

Predsjednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj prebačen je iz pritvorske jedinice u Sheveningenu u bolnicu Lajden u Hagu.

Prema navodima ljekara njegovo stanje je stabilno.

U saopštenju SRS-a navodi se da je Šešelj u bolnicu prebačen prošle noći, ali nije naveden razlog zbog kojih je konkretnih zdravstvenih tegoba Šešelj hospitalizovan.

Prema ocjeni radikala, na pogoršanje Šešeljevog zdravstvenog stanja uticalo je tendenciozno i svakodnevno kršenje njegovih osnovnih ljudskih i procesnih prava koje postaje sve drastičnije kako se bliži izvođenje završnih riječi u martu.

SRS ističe da je očigledno da Haški tribunal nema izlaznu strategiju, jer Tužilaštvo nije dokazalo nijednu tačku optužnice i zato je spreman na sve kako bi onemogućio Šešelja da iznese završnu riječ, pa i da mu svjesno ugrozi život.

Radikali u saopštenju navode da Haški tribunal namjerno pojačava pritisak na Šešelja prekidom privilegovane komunikacije sa pravnim savjetnicima i onemogućavanjem odbrane, uskraćivanjem posjeta prijatelja i daljim odugovlačenjem procesa koje je nezabilježeno u međunarodnom javnom pravu.

U pritvoru Tribunala u Sheveningenu, Šešelj je od kraja februara 2003. kada se dobrovoljno predao, odmah pošto je sud objelodanio optužnicu protiv njega.

 

Srna/Informer.ba