BiH Udarno Vijesti

Vozuča bez struje, otežan rad u rudnicima

Uslijed kvara na 35 kilovoltnom dalekovodu Banovići – Vozuća bez napajanja električnom energijom je područje Vozuće, a ekipe Elektrodistribucije Zenica su na terenu od ranih jutarnjih sati.

Na području Srednjobosanskog kantona, kako je saopćeno iz Službe za komunikacije Javnog preduzeća Elektroprivrede BiH, zbog kvara na 20 kilovoltnom dalekovodu bez električne energije su četiri trafostanice na lokalitetu Rostova.

Interventne ekipe Elektrodistribucije Mostar su nakon dvodnevnih pokušaja uspjele doći do platoa Podveležja i tokom dana se očekuje saniranje većine kvarova na 10 kilovoltnom dalekovodu, a veliki nanosi snijega i vjetar otežavaju rad na ovom lokalitetu.

Tokom jučerašnjeg dana otklonjen je i kvar na 10 kilovotnom dalekovodu Vladojevići na području Elektrodistribucije Sarajevo.

Uslijed povećane potrošnje električne energije, maksimalne proizvodnje termoelektrana Tuzla i Kakanj i otežane dopreme novih količina uglja, na depoima termoelektrana su znatno smanjene količine ovoga energenta. Zbog izrazito loših vremenskih uvjeta otežan je i transport uglja unutar termoelektrana.

Dodatni problem predstavljaju otežani uvjeti za rad u rudnicima. I pored otežanih uvjeta za rad, interventne ekipe i uposlenici u dispečerskim centrima i proizvodnim objektima Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH su na visokom stepenu spremnosti i ulažu vanredne napore da bi posljedice trenutnog stanja bile ublažene. JP EPBiH izražava zabrinutost zbog najavljenih novih snježnih padavina.

 

Fena/Informer.ba