Crna hronika Vijesti

Vrhovni sud FBiH: Ubice porotnika 21 godinu iza rešetaka

Tročlano vijeće Vrhovnog suda FBiH jučer je Sabinu Ćosić (26) zvanu Stela pravomoćno osudilo na 12 godina i šest mjeseci zatvora zbog ubistva bivšeg policajca i porotnika Bajre Frašte. Drugooptuženi i Sabinin saizvršilac u ubistvu Damir Dedić (30) osuđen je na osam godina i šest mjeseci. Oboje će biti odmah upućeno na izdržavanje kazne zatvora. Ovom presudom Sabini Ćosić zatvorska kazna smanjena je za četiri godine.

Hitac u potiljak

Ćosić i Dedić proglašeni su krivim da su 2. februara 2007. godine u haustoru ulaza u ulici Džamijska u sarajevskom naselju Hrasno iz koristoljublja ubili Fraštu. Sabina Ćosić je pozvala Fraštu na mobitel da dođe do njenog stana, što je on i uradio. Međutim, kada je napuštao stan i dok je bio leđima okrenut, ona je s udaljenosti od oko dva metra u njega ispalila najmanje jedan hitac iz pištolja “pietro bereta” kalibra 6,35 milimetara.

Frašto je jednim metkom pogođen u potiljak, usljed čega je došlo do povrede tkiva mozga, a zbog čega je preminuo na licu mjesta. Oboje su potom tijelo svukli niz stepenice do prizemlja te mu uzeli jaknu i torbicu u kojoj je bilo oko 2.400 maraka. Taksijem su otišli u hotel “Green” na Ilidži, gdje su unajmili sobu, a pištolj sakrili u vodokotlić.

Manja kazna

Prvostepenom presudom koja je izrečena u Kantonalnom sudu Sarajevo Sabina Ćosić je bila osuđena na 16,5 godina, a Dedić na osam i po godina zatvora. Vrhovni sud FBiH ukinuo je tu presudu, a nakon ponovljenog postupka jučer je izrečena pravomoćna presuda.

Indira Karahodžić, braniteljica Sabine Ćosić, istakla je da njena klijentica želi izdržavati kaznu u zatvoru Kula u Istočnom Sarajevu, jer na tom području ima prebivalište, a gdje joj boravi i dijete. Vijeće ju je uputilo da se molbom obrati Ministarstvu pravde FBiH, koje odlučuje o smještaju zatvorenika.

 

Dnevniavaz.ba/Informer.ba