BiH Udarno Vijesti

Vrhovni sud RS-a ukinuo presudu Srebreničaninu

Bijeljinsko tužilaštvo i sudovi odranije su poznati po većem broju istraga i sudskih procesa protiv preživjelih Srebreničana. Slučaj Ramadana Derviševića i prvostepena presuda od 7 godina pravi su primjer. No, Vrhovni sud RS-a odlučio je stvari postaviti na pravo mjesto. Prvostepena presuda Okružnog suda u Bijeljini ukinuta je zbog brojnih propusta, a suđenje će biti ponovljeno, javlja Federalna.ba

Ramadan Dervišević, Srebreničanin, preživio je krvavi juli 1995. i genocid, a onda 2008. saznao da ga bijeljinsko tužilaštvo tereti za ubistvo jednog srpskog civila iz 1992. godine. U julu 2011. osuđen je na 7 godina. Samo nekoliko dana nakon što je u Potočarima ukopao oca.

Prvostepena presuda je ukinuta zbog bitnih povreda odredbi krivičnog postupka te netačno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja. Najbanalniji, ali nimalo beznačajan podatak, jeste da datum ubistva iz presude ne korespondira sa datumom smrti upisanim u matičnim knjigama. A povreda zakona je bilo još. Presuda se bazirala na iskazu veoma nekredibilnog svjedoka koji je tri puta mijenjao iskaz, kazala je braniteljica Vasvija Vidović.

Srebrenička udruženja pozdravljaju odluku Vrhovnog suda RS-a, koji je zakazao novo suđenje, ali ne na bijeljinskom sudu, već pred najvišom sudskom instancom u RS-u. Pošto su već utvrdili da mi je prvostepenom presudom nanesena nepravda, Ramadan Dervišević i njegova porodica nadaju se da će  Vrhovni sud RS-a vođen upravo tom činjenicom donijeti i pravosnažnu oslobađajuću presudu.

 

Federalna.ba/Informer.ba