BiH Vijesti

Vrhunac licemjerstva: Crkva u dvorištu Fate Orlović dobila nagradu za ‘doprinos u zaštiti ljudskih prava’

Skupština općine Bratunac na svojoj posljednjoj sjednici donijela je odluku da se povodom Dana općine Zahvalnica općine Bratunac dodijeli Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) „za poseban doprinos u razvoju demokratije, zaštite ljudskih prava, jačanju zajedništva i povjerenja”.

Da političko licemjerje nema svoje granice, pokazuje podatak da ovogodišnje priznanje u Bratuncu ide u ruke iste one crkve pod čijim je pokroviteljstvom 1996. godine uzurpirana imovina Fate Orlović u Konjević Polju i na njoj, mimo svih ljudskih i Božijih zakona, izgrađena pravoslavna crkva.

Ovo što smo čuli zaista je vrhunac licemjerstva. U ovoj općini su izdati papiri za otimanje imovine Orlovića, pod njenom zaštitom SPC je bespravno gradio crkvu i sada im odaju priznanje za jačanje zajedništva i povjerenja i zaštite ljudskih prava! O kakvom razvoju demokratije i ljudskih prava govore ako svakog 11. septembra sveštenici dođu u dvorište Fate Orlović i zvone crkvenim zvonima da bi joj kazali da njeno nije njeno, već da je to pravoslavno i srpsko” – kazala nam je Hiba Ramić, odbornik u Skupštini općine Bratunac.

Da je sve trebalo proći bez reakcija bošnjačke strane, govori podatak da je za općinsku zahvalnicu, uz SPC, predložena i Islamska zajednica Bratunca s istim obrazloženjem za priznanje kakvo je ponuđeno i za SPC.

Elvir ef. Hodžić, glavni imam Bratunca, u izjavi za „Dnevni avaz”, nakon što je saznao za općinski prijedlog, poručio je da je IZBiH oduvijek radila na izgradnji mira, suživota i povjerenja i da joj za to nije potrebna ovjera nijedne općine u državi.

Što se tiče prijedloga za općinsku zahvalnicu, poručujem nadležnim da Medžlis IZ u Bratuncu ne treba nikakvo priznanje. Nama treba samo da općina vrati vakufe koje je uzurpirala, a priznanja i papire neka općinski funkcioneri ostave sebi. Za sve ove godine koliko sam u Bratuncu nikad niko od općinskih funkcionera, a posebno ne načelnik općine, nisu upitali za probleme s kojima se svakodnevno susrećemo, od fizičkih napada do otimanja imovine IZ. Ne trebaju nam zahvalnice, nama treba pravda – stav je ef. Hodžića.

Kako saznaje “Avaz”, dio bošnjačkih odbornika u Skupštini općine Bratunac najavio je bojkot svečane sjednice povodom predstojećeg Dana općine.

 

Informer.ba