Politika Vijesti

Vrijeme je da se okonča 20-godišnja kontrola SDA nad policijom!

U Našoj stranci smatraju da bi usvajanje zakona o unutrašnjim poslovima Federacije BiH okončalo period od skoro 20 godina tokom kojih je “politička kontrola nad policijom pripadala Stranci demokratske akcije”.

Kako se u saopštenju navodi, njihovo čvrsto odbijanje zakona “koji kontrolu nad policijom vraća demokratski izabranim predstavnicima i izvršnoj vlasti, potez je koji se mogao predvidjeti”.

“Smatramo apsurdnom činjenicu da to rade uz obrazloženje da se bore protiv politizacije. S druge strane, obzirom na istoriju, obim i stranačku strukturu državnog kriminala njihova zabrinutost je vjerovatno i opravdana”, kazao je delegat Naše stranke u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Predrag Kojović.

Iz Naše stranke navode da prijedlog zakona ne nudi nova rješenja “za neefikasnu, ali zato izuzetno skupu policiju kakvu sada imamo”.

“Također, tu je i problem nepostojanja zajedničke baze podataka, kao i podjela nadležnosti između kantonalnih i entitetskih ministarstava koja onemogućavaju efikasnu istragu”, navodi se u saopštenju, prenosi Onasa.

 

Informer.ba