Ekonomija Vijesti

VTK BiH: Sarajevski ”Klas” poljoprivredno – prehrambeni lider

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić uručio je direktoru “Klasa” Harisu Kuskunoviću priznanje Vanjskotrgovinske komore BiH za liderstvo u proizvodnji i plasmanu poljoprivredno – prehrambenih proizvoda u Bosni i Hercegovini i inozemstvu. 

Odluka o dodjeli priznanja donesena je u skladu sa Zakonom i Statutom Vanjskotrgovinske komore BiH, prijedlogom komora Federacije BiH i Samostalnog sindikata PPDIVUT, te odlukom predsjednika Komore, saopćeno je iz Službe za informiranje VTK BiH.

Na svečanosti upriličenoj povodom uručenja priznanja, predsjednik Bojić je istakao da je kompanija “Klas” s tradicijom dugom 109 godina vodeći bh. proizvođač u mlinsko – pekarskoj djelatnosti, te među vodećim proizvođačima konditorskih proizvoda i tjestenina u BiH i regionu.

Svoje proizvode, kako je naglasio Bojić, “Klas” izvozi u više od 20 zemalja. Osim zemalja regiona i EU, proizvodi se prodaju i na tržištima dalekih Sjedinjenih Američkih Država i Australije. Najtraženiji proizvodi u izvozu su brašno, polugotovi, dubokozamrznuti pekarski proizvodi (jufka, krofna, somun, lisnata tijesta), te dubokozamrznuta malina.

Da je “Klas” među vodećim bh. proizvođačima i izvoznicima, govore i podaci da je vrijednost izvoza u 2010. godini iznosila oko 2,87 miliona eura, dok je za 11 mjeseci ove godine vrijednost već dosegla 2,84 miliona eura.

Direktor Haris Kuskunović je rekao da je priznanje VTK BiH dokaz da je kompanija na pravom putu opsluživanja kupaca, kako u BiH tako i van njenih granica, jer kupci su središte djelovanja kompanije.

Bogato iskustvo, savremen i automatiziran proces proizvodnje, te stroga primjena međunarodno priznatih sustava upravljanja kvalitetom, garant su da “Klas” na tržište plasira kvalitetnu i zdravstveno-higijenski ispravnu hranu.

Kompanija “Klas”, kako je kazano na svečanosti, proizvodi više od 100.000 tona hrane godišnje, a upošljava oko 1.000 radnika.

“Klas” raspolaže svojim mlinovima, pekarama opremljenim najsavremenijom tehnologijom, te ima 63 maloprodajna objekta širom BiH i proizvodno-prodajne centre u skoro svim većim bh. gradovima, kao i 110 mini pekara, te deset “Klas shopova”.

 

Fena/Informer.ba