BiH Izdvojeno Vijesti

Vučurević: Mnogo sam učinio da uradim dobro ljudima, a oni me sada hapse kao zločinca

Ratni načelnik opštine Trebinja Božidar Vučurević jutros nije primljen u Okružni sud u Trebinju, u koji je htio da se prijavi nakon što je samovoljno napustio Srbiju, gdje je bio u ekstradicionom pritvoru, koji je protiv njega pokrenut zahtjevima za izručenje Hrvatske i BiH.

Vučurević je potvrdio da su mu na portirnici suda rekli da ne može biti primljen, da su mu zakazali drugi termin u četvrtak, 15. septembra, uz obrazloženje da sudije imaju obaveze.

Ne vjerujem da ću ponovo dolaziti, jer me ne mogu tretirati kao običnu stranku“- rekao je Vučurević nakon izlaska iz zgrade suda, te najavio za sutra održati konferenciju za novinare na kojoj će iznijeti više detalja o dolasku u Trebinje i postupanju u sudovima Srbije.

On je naglasio da se, iako nije zakonski obavezan, javio u Okružni sud u Trebinju da bi pokazao da je u svako doba na raspolaganju pravosuđu BiH.

Podsjećajući da je Specijalni sud za ratne zločine u Beogradu donio rješenje da su ispunjeni uslovi za njegovo izručenje i BiH i Hrvatskoj, Vučurević je rekao da je trebalo da bude izručen Hrvatskoj.

Iz Srbije nisam pobjegao, nego sam otišao kući. U zatovrima u Srbiji sam bio zarobljenik, a zarobljenik ima pravo da se spašava“- napomenuo je Vučurević.

On je istakao da je njegova država BiH, te da, ako je i bilo zločina, želi da mu se tu sudi.

Strašno je da me neki sud u Šapcu saslušava, a onda ga Specijalni sud za ratne zločine u Beogradu proglasi nenedležnim– rekao je Vučurević, ističući da mu se za 44 dana boravka u “šabačkom kazamatu” niko nije izvinio.

U Hagu, dodao je Vučurević, su odgovarali brojni funkcioneri za progone i genocide u skoro svim opštinama u Republici Srpskoj i BiH, osim Trebinja, jer tu nije bilo logora, ni silovanja.

Mnogo sam učinio da uradim dobro ljudima, a oni me sada hapse kao zločinca“- dodao je Vučurević.

On je naveo da je vlast u Srbiji promjenljiva i da se nada da će “majka Srbija” ponovo postati matica srpskom narodu u pravom smislu.

Vučurevićev advokat Svetozar Vujačić ranije je izjavio da je bivši načelnik Trebinja napustio teritoriju Srbije i vratio se u Trebinje, jer želi da mu se sudi u BiH.

Nekadašnji načelnik opštine Trebinje Vučurević u Srbiji je bio od 4. aprila, kada je uhapšen na graničnom prelazu Karakaj u Malom Zvorniku, na osnovu potjernice koju je za njim raspisala Hrvatska zbog ratnih zločina počinjenih tokom artiljerijskog granatiranja Dubrovnika, a nedjelju dana kasnije zahtjev za njegovo izručenje podnijela je i BiH, zbog zločina u Trebinju.

Vučureviću je 17. juna ukinut pritvor u Beogradu, u kojem je proveo dva i po mjeseca, i pušten je da se brani sa slobode u daljem toku ekstradicionog postupka, koji je protiv njega pokrenut po molbama za izručenje Hrvatske i BiH.

On je 24. avgusta zbog blagog moždanog udara prebačen u bolnicu u Zemunu, odakle je pušten 5. septembra na kućno liječenje.

 

RTRS/Informer.ba