BiH Udarno Vijesti

Vučurević podiže tužbu protiv Srbije

Ratni načelnik općine Trebinje i osumnjičeni za ratne zločine Božidar Vučurević najavio je danas da će podnijeti tužbu protiv Srbije zbog neosnovanog držanja u pritvoru i nepružanja ljekarske pomoći tokom boravka u zatvoru u Šapcu zbog čega mu je zdravstveno stanje izuzetno narušeno.

Vučurević je rekao Srni da će tražiti odštetu, te da će sav dobijeni novac dati u humanitarne svrhe.

“Prvo ću tužbu podnijeti nadležnim sudovima u Srbiji, a ukoliko oni ne budu donijeli pozitivnu presudu, tužiću ih međunarodnom sudu u Strazburu”, rekao je Vučurević, naglašavajući da ima više razloga da tuži Srbiju.

Vučurević tvrdi da je tokom boravka u šabačkom zatvoru preživio infarkt, ali da mu tada nije pružena ljekarska pomoć zbog čega mu je narušeno zdravlje, te podsjeća da je u Beogradu zbog ponovljenog infarkta liječen u Kliničkom centru u Zemunu.

Komentarišući stav Tužilaštva za ratne zločine u Beogradu od prije nekoliko dana da nema uslova za njegovo izručenje ni Hrvatskoj ni BiH, Vučurević je rekao da je odluka očekivana.

Viši sud u Beogradu je početkom septembra donio rješenje kojim se odobrava izručenje Vučurevića Hrvatskoj i BiH, a na to riješenje advokati ratnog načelnika opštine Trebinje uložili su žalbu.

Žalba je uložena zbog, kako su naveli branioci, nepostojanja zakonskih pretpostavki za izručenje predviđenih Evropskom konvencijom o ekstradiciji sa dodatnim protokolima i Zakonom o pružanju međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima.

Vučurević je 4. aprila uhapšen na graničnom prelazu Karakaj u Malom Zvorniku na osnovu potjernice Hrvatske, koja ga tereti za ratne zločine u Dubrovniku.

Njegovo izručenje tražila je Hrvatska, kao i BiH, čiji je Vučurević državljanin. On je sredinom juna pušten da se brani sa slobode u ekstradicionom postupku, a 10. septembra se svojevoljeno vratio u Trebinje.

 

Srna/Informer.ba