Region Udarno Vijesti

Vučurević: Prebjegao sam jer sam bio talac nagodbe Jadranke Kosor i Borisa Tadića!

Ratni gradonačelnik Trebinja Božidar Vučurević, koga Hrvatska tereti za ratne zločine, i koji je prije nekoliko dana prebjegao iz Srbije u Trebinje, tvrdi da je “bio talac u Srbiji zbog pogodbe na relaciji Boris Tadić-Jadranka Kosor i kolateralna šteta tih odnosa”

“Presuđivali su mi politički sudovi u Srbiji”, ustvrdio je Vučurević na današnjoj konferenciji za novinare u Trebinju i dodao da je “to pravi razlog za donošenje odluke o njegovom izručenju Hrvatskoj”.

Ponovio je i tvrdnje da nije kriv za granatiranje Dubovnika.

“Haški osuđenici general Pavle Strugar i Miodrag Jokić pred Tribubalom su priznali odgovornost za svaku ispaljenu granatu, a dubrovački Županijsku sud u ‘sramnoj optužnici’ meni stavlja na dušu grantiranje Dubrovnika”, rekao je ratni gradonačelnik Trebinja i dodao da kao “civilno lice nije imao ni fizički pristup vojnim jedinicama”.

Ratno predsjedništvo Općine Trebinje donijelo je naređene 1992. da se, ustvrdio je, “sve paravojne jedinice moraju stavitu pod komandu i kontrolu Vojske kako bi se spriječilo ubijanje i pljačkanje nesrpskog življa”.

“Radujem se da mi se sudi, da mogu da pokažem svoju nevinost i ne samo svoju nego ovog naroda”, naveo je on.

Priznao je da je u BiH prebjegao iz Srbije bez ličnih dokumenata, redovnom autobuskom linijom i da je granicu prešao “na prijelazu negdje od Priboja do Bijeljine”.

To što mu je jučer Viši sud u Beogradu odredio pritvor jer se nije javio sudu po utvrđenoj obavezi, Vučurević je naveo da on nije državljanin Srbije i da ona nije nadležna za njegovo hapšenje i raspisivanje optužnice, a iz te zemlje “nije pobjegao, već se vratio kući”.

Ponovio je i da bi “prije u zemlju”, nego da mu bude suđeno u Dubrovniku.

Vučurević je u subotu prebjegao u Trebinje iz Srbije, gdje je bio u ekstradicionom pritvoru, koji je protiv njega pokrenut zahtjevima za izručenje Hrvatske i BiH.

Uhapšen na graničnom prijelazu Karakaj u Malom Zvorniku na osnovu potjernice koju je za njim raspisala Hrvatska zbog sumnje za ratne zločine počinjenih tokom artiljerijskog granatiranja Dubrovnika, a zahtjev za njegovo izručenje podnijela je i BiH zbog sumnje u ratne zločine  u Trebinju.

Vučureviću je 17. juna ukinut pritvor u Beogradu, u kojem je proveo dva i po mjeseca, i pušten je da se brani sa slobode u daljem toku ekstradicionog postupka, koji je protiv njega pokrenut po molbama za izručenje Hrvatske i BiH.

 

Fena/Informer.ba