Region Udarno Vijesti

Vučurević: Srbija kao da moli da se optužnica pojača

Ratni načelnik Trebinja Božidar Vučurević rekao je danas Srni da očekuje da će u toku ove sedmice, nakon 121 dana ropstva, biti donesena konačna odluka o njegovom slučaju.

“Ovdje su od početka postojala tri pravca. Jedan je sloboda, drugi isporuka matičnoj državi BiH, a treći pravac je izručenje  Hrvatskoj što bi značilo sigurnu mučeničku smrt, a što se ne smije desiti,  u to sam siguran”, izjavio je Vučurević.

On je dodao da nema razloga da bude isporučen Hrvatskoj i da mu je sasvim svejedeno hoće li to biti BiH ili će ići kući.

“Da se ovo desilo nekom Hrvatu u Hrvatskoj oni bi samo kazali da je optužnica nepotpuna, da nema ubjedljivih dokaza i završen posao. Međutim, mi Srbi to radimo drugačije i kao da molimo Hrvate da pojačaju optužnicu
“, naglasio je Vučurević.

Prema njegovim riječima, hrvatska optužnica je sklepana, prazna i sramna, i  koju u svakom trenutku može oboriti.

“Ni tužioci Haškog tribunala nisu našli ni najmanje razloge da podignu optužnicu protiv mene”, kaže Vučurević i ističe da su ga u hrvatskoj optužnici optužili za iste one granate koje je priznao admiral JNA Miodrag Jokić.

On kaže da je prijatno iznenađen i zahvalan za veliku podršku raznih udruženja, društava, mnogobrojnih stranaka iz Republike Srpske i Srbije, Srpske pravoslavne crkve, te amabasadoru BiH u Srbiji Boriši Arnautu, kao i mnogim drugim uglednim ljudima.

“Jedino nisam zahvalan državi BiH, ako je to uopšte država, jer provodi selektivnu politiku. Dok milione maraka daju za odbranu uhapšenih Hrvate, mene još niko nije pitao ko će finansirati advokate i moj boravak u Beogradu , kao i druge troškove”, ističe Vučurević.

Govoreći o zdravstvenom stanju, Vučurević je rekao da se osjeća odlično, posebno što je siguran da će dokazati istinu.

“Ja se ovdje ne branim, ja nisam bio ni u zatvoru ni u pritvoru već u ropstvu”
, naglasio je Vučurević, poručujući da je svako dužan da doprinese očuvanju RS.

Vučureviću je 17. juna ukinut pritvor u Beogradu u kojem je proveo dva i po mjeseca i pušten je da se brani sa slobode u daljem toku ekstradicionog postupka, koji je protiv njega pokrenut po molbama za izručenje Hrvatske i BiH.

Ratni gradonačelnik Trebinja nalazi se u jednom hotelu u Beogradu i zbog zabrane napuštanja teritorije Srbije oduzeta su mu dokumenta, a svakog ponedjeljka i četvrtka mora se javljati sudu.

Vučurević je uhapšen 4. aprila na graničnom prelazu Karakaj u Malom Zvorniku na osnovu potjernice koju je za njim raspisala Hrvatska zbog ratnih zločina počinjenih tokom artiljerijskog gađanja Dubrovnika, a nedjelju dana kasnije zahtjev za njegovo izručenje podnijela je i BiH zbog navodnih zločina u Trebinju.

 

Srna/Informer.ba