Region Vijesti

Vujanović: Crna Gora i Srbija treba da budu najbliskije države

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović smatra da njegova zemlja i Srbija treba da budu dvije najbliskije države i da ih ne smiju udaljiti razlike u odnosu na neke prirodno drugačije političke interese.

Vujanović je rekao da odnosi dvije države mogu i moraju biti na boljem nivou, kao i da je obaveza njihovih politika da afirmišu kvalitete zajedništva i prostor vezivanja, a ne razlika koje su često vještačke i nepotrebne.

“Doživljavao sam i doživljavam da Crna Gora i Srbija treba da budu dvije najbliskije države, ne samo u regionu nego i globalno. Mnogo je toga što nas istorijski vezuje. Sadašnji i budući interesi su nam bliski, što može biti osnova da partnerski i politički promišljeno formulišemo zajednički interes”, rekao je Vujanović za “Večernje novosti”.

On kaže da ga raduje i dijalog između Beograda i Prištine, te dodaje da će za Crnu Goru biti prihvatljivo sve što bude dogovoreno mada bi, kako je ocijenio, bilo korisno da su ti razgovori počeli ranije i da se vode intenzivnije.

Prema Vujanovićevim riječima, Crna Gora nema rizik od projekta “velike Albanije”, jer albanske nacionalne partije i Albanci doživljavaju Crnu Goru kao svoju državu.

On je istakao da se Crkva u Crnoj Gori mora prilagoditi novoj realnosti, bez miješanja države uz napomenu da Crnogorska pravoslavna crkva ima puno pravo i slobodu vjerskog djelovanja, te da se nada da će pravoslavni vjernici sve više razumjeti da su vjernici Mitropolije crnogorsko-primorske – Crnogorci i Srbi koje ne treba dijeliti.

Govoreći o crnogorskom jeziku, Vujanović je pozvao da crnogorski jezik ne bude uzrok već da se to doživljava “kao različitost koju je donijelo novo vrijeme”, istakavši kako će on nastaviti govoriti nejotovanim crnogorskim jezikom.

 

Srna/Informer.ba