Region Udarno Vijesti

Vuk Drašković: Povratak Draže Mihailovića liječi Srbiju

Predsjednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković kaže da činjenica da je državna komisija na Adi Ciganliji otkrila grobnicu sa posmrtnim ostacima četnika streljanih 1946. i ljudske kosti za koje se vjeruje da pripadaju Draži Mihailoviću ukazuje da se danas u Srbiji završava ispravljanje jedne velike istorijske nepravde, da je to poraz laži i pobjeda istine.

– Radujem se povratku generala svom narodu! Ovu vijest sam dočekao sa velikim uzbuđenjem – kaže u intervjuu za Press Drašković, koji se inače dvije decenije borio da se sazna istina o smrti generala Mihailovića.

Šta rješavanje misterije o smrti generala, stare 65 godina, znači za Srbiju?

– Povratkom generala vratićemo se na Zapad, tamo gdje smo i bili. To znači i izliječenje naroda od komunističkih bolesti ideološke istorije. Istok ili Zapad, diktatura ili demokratija: to je bio razlog tragičnog partizansko-četničkog sukoba. Drugog razloga nije bilo, jer su se i jedni i drugi borili protiv okupatora i ustaša, i jedni i drugi bili su za Jugoslaviju, i jedni i drugi bili su, uglavnom, Srbi. Ovo vodi i pomirenju mladih generacija, jer će rado prihvatiti već dokazanu istinu da je gerila generala Mihailovića bila antifašistička, a ne izdajnička. Te istinite istorije Srbija se neće stidjeti.

Komunisti se nisu ni trudili da poslije streljanja sakriju posmrtne ostatke, kosti su nađene u površinskom iskopavanju, na samo metar dubine.

– Bili su bahati i vjerovali su da će vječno vladati. Osim toga, krili su zločin. Ćutali su o njemu, jamu u koju su zakopali generala Dražu pretvorili su u izletište i ružičnjak. Nažalost, više od 60 godina nijedan Srbin nije ni pokušao da nađe i otkopa kosti generala Draže.

Zašto? Samo zbog nedostatka političke volje da se konačno sazna istina?

Postojala je samo politička volja da se krije istina. Odgovornost je na onima koji su baštinili poredak zasnovan na diktaturi poslije Drugog svjetskog rata. Jedino se SPO borio za rehabilitaciju Ravnogorskog pokreta i generala Mihailovića. Zbog toga smo trpjeli veliku političku štetu. Otpori postoje i dan-danas jer je sistem ostao nepromijenjen“.

Ko to danas usporava rješavanje misterije o Draži?

Iza Draže se zaklanjaju najveći protivnici našeg kretanja u Evropu i na Zapad, a Draža je ubijen isključivo zato što je bio za Zapad. Pogledajte samo te takozvane patriotske snage koje demonstriraju protiv konferencije NATO-a u Beogradu, a EU proglašavaju antisrpskom, jeretičkom.

 

 

Press/Informer.ba