Svijet Udarno Vijesti

Washington odbacio izjavu Chaveza o “epidemiji raka”

SAD su odbacile izjavu venecuelanskog predsjednika Hugoa Chaveza koji je rekao da su SAD možda krive za “epidemiju raka” među južnoameričkim liderima.
Portparol Statea Departmenta Victoria Nuland rekla je da su ti komentari “užasni i za svaku osudu” i da nisu vrijedni odgovora.

Chavez je u srijedu rekao da je “veoma čudno” da on i drugi ljevičarski lideri imaju rak, dodavši da on samo razmišljao glasno i da ne misli nekoga da optužuje.

Chavez, koji je podrvgnut terapiji protiv raka na Kubi ove godine, govorio je dan nakon što je objavljeno da od raka štitne žlijezde boluje i predsjednik Argentine Cristina Fernandez de Kirchner.

Predsjednik Paragvaja Fernando Lugo, brazilska predsjednica Dilma Rousseff i njen prethodnik Luiz Inácio Lula da Silva također boluju od raka, a svi ovi lideri su ljevičari.

Chavez je rekao da je zakonom vjerovatnoće teško objasniti slučajeve raka među liderima Latinske Amerike. “Zar bi bilo čudno da su razvili tehnologiju ubacivanja raka i da niko ne zna za to?”, upitao je Chavez u govoru vojnicima u jednoj vojnoj bazi.

Lider Venecuele (57) kaže da je izliječen od raka nakon operacije i hemoterapije na Kubi početkom ove godine. Cristina Fernandez (58) imat će 4. januara operaciju štitne žlijezde. Ljekari kažu da su u njenom slučaju prognoze veoma dobre.

Brazilska predsjednica Dilma Rousseff (64) oporavlja se od terapije limfoma koja joj je dijagnostikovana 2009. Njen prethodnik Luiz Inácio Lula (66) trenutno je na liječenju od raka grla. Ljekari kažu da dobro reaguje na terapiju i da će se potpuno oporaviti.

Predsjednik Paragvaja Fernando Lugo (60) takođe ima limfomu, ali koja se sada povlači nakon hemoterapije. Limfom je vrsta raka koja nastaje zloćudnom transformacijom ćelija limfnog sistema.

Srna/Informer.ba